Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / Η Ίμβρος χθες, σήμερα, αύριο

Η Ίμβρος χθες, σήμερα, αύριο

Η Ίμβρος χθες, σήμερα, αύριο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η Ίμβρος χθες, σήμερα, αύριο» που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πανοράματος, στα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη π. Κωνσταντίνος από την Μονή Βλατάδων, ο τ. Ευρωβουλευτής και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Ιωάννης Κουκιάδης, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Άννα Ευθυμίου, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Νικόλαος Μυλώσης, ο πολιτευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Νικόλαος Νυφούδης καθώς και εκπρόσωπος του κόμματος, ο Δημ. Σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Αρβανίτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πανοράματος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης κ. Ιωάννης Πολίτης, ο Πρόεδρος του Οικ. Συνεταιρισμού «ΙΜΒΡΟΣ» κ. Ξενοφών Γιαννάκης, πλήθος φίλων του Πολ. Συλλόγου Γυναικών Πανοράματος, Ίμβριοι και Φίλοι των Ιμβρίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση βίντεο για την Ίμβρο, που ως κύριο θέμα είχε την Εκπαίδευση στην Ίμβρο.  Το βίντεο μπορείτε να  δείτε ΕΔΩ.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σμυρνή Ιουλία αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι το ΔΣ αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση για την Ίμβρο, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο διαρκή και μεγάλο αγώνα των Ιμβρίων για την ιδιαίτερη Πατρίδα τους.  Δήλωσε την χαρά αλλά και την υποστήριξη του Συλλόγου για τα Σχολεία που επαναλειτουργούν στο νησί.

Από το βήμα, ένα σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν οι: π. Κωνσταντίνος εκπρόσωπος της Α.Θ.Π., ο Διευθυντής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων κ. Αδελαιάδης κι ο Βουλευτής κ. Τριανταφυλλίδης.

Στη συνέχεια η κ. Σμυρνή κάλεσε στο βήμα, τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης και Πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης κ. Παύλο Σταματίδη. Ο κ. Σταματίδης έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Ίμβρου, στους Προέλληνες που κατοικούσαν στο νησί, στο «Δήμο Αθηναίων ο εν Ίμβρω», στα Βυζαντινά χρόνια, στους Φράγκους σταυροφόρους, στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη συνθήκη των Σεβρών, στη συνθήκη της Λωζάνης, στην παράδοση της Ίμβρου, στα γεγονότα που επακολούθησαν, στην περίοδο 1952 – 1964  και στο πρόγραμμα διάλυσης. Στον αφελληνισμό του νησιού που συντελέστηκε την περίοδο 1965 – 1985 και στους εποίκους που εγκαταστάθηκαν στην Ίμβρο, αλλά και στην επιστροφή των Ιμβρίων που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Φτάνοντας στη συνάντηση με τον κ. Ερτογάν το 2005, στην έκθεση «Γκρος» του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη σταδιακή ανταπόκριση της Τουρκικής Κυβέρνησης. Στη μεγάλη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ιμβρίου, στο ρόλο που διαδραμάτισαν τα σωματεία των Ιμβρίων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας κατά κύριο λόγο αλλά και των υπολοίπων ανά τον κόσμο. Στο ρόλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου αλλά και όλων των Ίμβρίων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην επαναλειτουργία των Σχολείων και στην επανεγκατάσταση των Ιμβρίων στον γενέθλιο τόπο τους, στη χαρά για τη γέννηση 6 μικρών Ιμβρίων στο νησί και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον στην Ίμβρο. Τόνισε ωστόσο ότι περιμένουν πολλά ακόμη από την Τουρκική Κυβέρνηση, όπως την τακτοποίηση των κληρονομικών δικαιωμάτων. Τελειώνοντας εξέφρασε την μεγάλη αγάπη των Ιμβρίων για τον τόπο τους αλλά και την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν καλύτερες ημέρες στο νησί.

Η Πρόεδρος κ. Σμυρνή πρόσφερε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Σταματίδη και μία κούτα με βιβλία και γραφική ύλη για τα σχολεία της Ίμβρου ως συμβολική κίνηση κι από την πλευρά του ο κ. Σταματίδης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα της Ιμβριακής Ένωσης τόσο στην κ. Σμυρνή όσο και στον εκπρόσωπο των εκπαιδευτηρίων κ. Αδελαιάδη.

Αξίζει να τονισθεί η μεγάλη συμβολή του μέλους του Συλ. Γυναικών κ. Μερόπης Βαρβάκη, η οποία φρόντισε μαζί με την κ. Σμυρνή να είναι όλα τακτοποιημένα και διευθετημένα προκειμένου να έχει αίσια έκβαση η εκδήλωση.

Στο τέλος της εκδήλωσης η Χορωδία της Ιμβριακής Ένωσης κι η Χορωδία του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου Ευόσμου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Άγγελου Δάλδα τραγούδησαν νησιώτικα και Ιμβριώτικα τραγούδια. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης και μέλος της Χορωδίας ήταν παρουσιαστής των τραγουδιών.

DSC01210 DSC01211 DSC01213 DSC01217 DSC01218 DSC01219 DSC01221 DSC01222 DSC01224 DSC01225 DSC01228

DSC01260 DSC01250 DSC01241 DSC01240 DSC01236DSC01223

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ