Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / Η κοπή της βασιλόπιτας – Γιορτή των γραμμάτων στην Ιμβριακή Ένωση

Η κοπή της βασιλόπιτας – Γιορτή των γραμμάτων στην Ιμβριακή Ένωση

Η κοπή της βασιλόπιτας – Γιορτή των γραμμάτων  στην Ιμβριακή Ένωση

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 παρουσία πάρα πολλών Ιμβρίων και Φίλων της Ίμβρου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη διπλή εκδήλωση, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, Κοπή της Βασιλόπιτας – Γιορτή των Γραμμάτων. Η επιτυχία της εκδήλωσης ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και τα 300 πιττάκια αποδείχθηκαν λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες των παρευρισκόμενων,  γεγονός που οφείλεται και στην λαμπερή παρουσία ως κεντρικού ομιλητή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσοστόμου, του Ιμβρίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, εκπρόσωποι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο Αρχιμανδρίτης Ευθύμιος της Παναγίας Δεξιάς, ο π. Χαράλαμπος από τον Άγιο Θεράποντα, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην Γεν. Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ο κ. Ζαμπέτης εκπρόσωπος του Γεωργίου Ορφανού τέως υπουργού Υ.Μ.Α.Θ., ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ι.Ε.Μ.Θ. κ. Ιωάννης Πολίτης, ο Πρόεδρος του Οικ. Συνεταιρισμού κ. Ξ. Γιαννάκης, ο Πρόεδρος της ΕΜΙΤ κ.Γ. Ξεινός, ο κ.  Σ. Γεωργιάδης πρόεδρος Ι.Α.Π.Ε – Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς, ο κ. Αντώνης Καρουμπής Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο Άρχοντας του Πατριαρχείου κ. Σαρόγλου, ο κ. Ταχιάος ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, ο κ. Χρόνης Αρετάκης πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα, ο κ. Παπαντίνας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, ο κ. Κορακίδης από την Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, ο  κ. Δ. Κωστόπουλος Πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, η κ. Τοτοκώτση Αθηνά από την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, ο κ. Κωνσταντινίδης πρώην Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Μυλώσης Νικόλαος από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας – Πολιτευτής, ο κ. Σεφερίδης Μιχαήλ Απόστρατος Αξιωματικός Αστυνομίας –  Πολιτευτής, ο κ. Δ. Φαφούτης Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος εν Αποστρατεία – Πολιτευτής, οι Πολιτευτές Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, Ηρώ Τσιτσίνια, Άννα Νικολή, Άντζελα Φίλου, Αναστασία Γιουβάντση, Βασιλική Νάκου, Γιώργος Προκοπίδης, Βασίλειος Πουλιτσίνος, Βασίλειος Τουλίκας.

Με επιστολή χαιρέτησαν την εκδήλωση: ο Υπουργός Παιδείας κ. Νικόλαος Φίλης, ο Γεν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του Υπ. Εξωτερικών κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο κ. Λάκης Βίγκας Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου, ο Μητροπολίτης Γρεβενών π. Δαβίδ, η Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση κάλυψαν  βιντεοσκοπικά η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ και για λογαριασμό της Ιμβριακής  Ένωσης ο κ. Παναγιώτης Νταμπάνης. Η φωτογραφική κάλυψη ήταν του Κωνσταντίνου Βάντσου.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης κ. Γεώργιος Κομνηνάρας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο αφιερωμένου στην Παιδεία της Ίμβρου από το 1952 μέχρι σήμερα με την επαναλειτουργία των Σχολείων στο νησί, παραγωγής Ι.Ε.Μ.Θ (μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ). Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης

κ. Παύλος Σταματίδης αναφέρθηκε στα γεγονότα του περασμένου έτους, στο άνοιγμα των Σχολείων και στη σημασία του. Στην πορεία της Ένωσης, στις προγραμματισμένες δραστηριότητες μέσα από τις πραγματικά δύσκολες συγκυρίες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προτροπή όλων των Ιμβρίων και των Φίλων για στήριξη των Σχολείων της Ίμβρου αλλά και στην δραστηριοποίηση της διασποράς ανά τον κόσμο Ιμβρίων οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη των Σχολείων. Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη συμβολή της Μονής Βατοπαιδίου και των άλλων χορηγών προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα των Σχολείων. Ο Πρόεδρος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Μύρων με εγκάρδια λόγια και σχολίασε την καθοριστική συμβολή του στην επαναλειτουργία των Σχολείων της Ίμβρου. Κατόπιν  έδωσε τον λόγο στον Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Χριστοφορίδη ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στο πλούσιο συγγραφικό έργο του Σεβασμιοτάτου, με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών από τη ζωή του Μητροπολίτη.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. πρώτα ανέγνωσε χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη και στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του με θέμα: ”Προσπάθειες συναπάντησης θεωρίας και πράξης στο σημερινό Ιμβριακό γίγνεσθαι”. Όλη την ομιλία του Σεβασμιοτάτου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο link http://www.pemptousia.gr/video/prospathies-sinapantisis-theorias-ke-praxis-sto-simerino-imvriako-gignesthe/

Μετά την ομιλία του Σεβασμιοτάτου  ο Πρόεδρος με σύσσωμο το Δ.Σ. του απένειμαν τιμητική πλακέτα και τον ανακήρυξαν ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ της ΙΕΜΘ.

Ακολούθησε η Χορωδία της Ιμβριακής Ένωσης, η οποία υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου Άγγελου Δάλδα ταξίδεψε το ακροατήριο στα μαγικά μέρη της Μικράς Ασίας και της Ίμβρου και τελείωσε με την Φήμη του Σεβασμιοτάτου.

Μία ακόμη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους. Ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης φώναξε την Θεοδώρα Λέρα να προσέλθει στο βήμα όπου η ΙΕΜΘ τίμησε την Θεοδώρα για τις διακρίσεις της στους Παγκόσμιους Αγώνες των Special Olympics με ένα ασημένιο και τέσσερα χρυσά μετάλλια. Το σχετικό βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε https://www.facebook.com/pavlos.imvrios

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ευλογία του π. Παντελεήμονα για την κοπή της βασιλόπιτας και μετά ο Πρόεδρος προσκάλεσε τον Άγιο Μύρων να μοιράσουν τη βασιλόπιτα.

Η τυχερή της ημέρας από τα πιττάκια ήταν η Μαρία Γατίδου, σύζυγος του Γιώργου Μαλαθούνη που κέρδισε την Χρυσή Ίμβρο

Οι τυχεροί από τη βασιλόπιτα ήταν δύο που κέρδισαν από μία καρφίτσα για το πέτο με την ΙΜΒΡΟ. Ο Χρόνης Αρετάκης Πρόεδρος του  Αγροτικού Αστέρα κι ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης μέλη του ΔΣ ξενάγησαν τον Μητροπολίτη στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου. Ξεναγήθηκε στην υπό διαμόρφωση βιβλιοθήκη, όπου ήταν αναρτημένη η 33χρονη ιστορία του περιοδικού «ΙΜΒΡΙΩΤΙΚΑ».
Ακολούθησε γεύμα  προς τιμήν του Μητροπολίτη που παρέθεσε το ΔΣ.

DSC02353 DSC02357 DSC02339 IMG_6414 IMG_6405 IMG_6389 IMG_6386 IMG_6381 IMG_6375 IMG_6349 IMG_6347 IMG_6340 IMG_6336 IMG_6330 DSC02401 DSC02393 DSC02382 DSC02379 DSC02376 DSC02373 DSC02336 12642553_921781461209322_7956663141364915774_n

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ