Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / Κοπή της Βασιλόπιτας στα Αγρίδια της Ίμβρου

Κοπή της Βασιλόπιτας στα Αγρίδια της Ίμβρου

Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας από       2τον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ίμβρου (ΕΠΣΙ) στο προσφάτως ανακαινισμένο Νηπιαγωγείο στο χωριό Αγρίδια, το οποίο θα φιλοξενήσει το Ελληνικό Γυμνάσιο της Ίμβρου.
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Μητροπολίτη Ίμβρου κ. Κυρίλλου, καθώς και εκπροσώπων των Συλλόγων Ιμβρίων από την Ελλάδα. Από το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών ο Πρόεδρος κ. Ασανάκης, από την Ιμβριακή Ενωση Μακεδονίας – Θράκης ο Πρόεδρος κ. Βάντσος, ο Γεν. Γραμματέας κ. Σταματίδης και τα μέλη κα Ζαμπέλη και κ. Γραφιαδέλλης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Πρόεδροι των χωριών κ. Ζούνης, Μπαχτσεβάνης και Ψαρρός καθώς και Κοινοτικοί Σύμβουλοι. Πολλοί συμπατριώτες από όλη την Ίμβρο και όλοι οι κάτοικοι των Αγριδίων.

2 (5)
Κατά γενική ομολογία όλοι αισθάνθηκαν να πνέει ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας καθώς το όμορφο σκηνικό που με πολύ προσωπικό κόπο και ιδιαίτερη επιμέλεια είχαν φροντίσει ο κ. Καμπουρόπουλος και η κ. Μπαχτσέ, αντιπρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου αντίστοιχα, ήρθε να επισφραγίσει η παρουσία των γονέων με τα νήπια που γεννήθηκαν και μένουν μόνιμα πλέον στο νησί. Η παρουσία έξι νεογέννητων στην Ίμβρο και η εκδήλωση της επιθυμίας ορισμένων οικογενειών να επαναπατριστούν με τα παιδιά τους είναι που οπλίζει με θάρρος και επιβεβαιώνει εκείνους που προσπαθούν για το αδύνατο. 2 (11)

Κατά την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «Έρχομαι σε μία Ίμβρο που δεν θυμίζει σε τίποτε τις τραγικές ημέρες που ζήσαμε στη δεκαετία του 60. Διότι, σήμερα την Ίμβρο τη συγκλονίζει, με την καλή σημασία της λέξεως, ένας άνεμος αισιοδοξίας και ανασυγκροτήσεως. Άνοιξε το Δημοτικό Σχολείο, έστω και με λίγους μαθητές, ετοιμάζουμε για φέτος το Γυμνάσιο και το Λύκειο, επισκευάζονται και αναπαλαιώνονται σπίτια εκπατρισθέντων Ιμβρίων. Οι καλύτερες μέρες έρχονται, ήρθαν». Επίσης, ζήτησε τη συσπείρωση όλων των φορέων για το κοινό καλό της Ιμβριακής κοινότητας. ενώ απηύθυνε κάλεσμα για την μετεγκατάσταση νέων οικογενειών- με παράλληλη εγγραφή παιδιών στις σχολικές δομές που προϋπάρχουν ή αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στο νησί.

2 (17)
Ο Πρόεδρος του ΕΠΣΙ κ. Βίγκας ευχαρίστησε για τη στήριξή του τον Οικουμενικό Πατριάρχη και υπογράμμισε ότι «μας προστατεύετε από εκείνους που δεν πιστεύουν σε θαύματα» ενώ πρόσθεσε ότι η σημερινή Ίμβρος χρειάζεται να παράγει πολιτισμό, παιδεία, τα δικά της αγαθά, και για όλα αυτά χρειάζεται τους δικούς της ανθρώπους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων2 (16) Αθήνας κ. Ασανάκης φανερά συγκινημένος από το κλίμα της εκδήλωσης σημείωσε «Τα μωρά γεννήθηκαν μετά από την ιδέα για το άνοιγμα του σχολείου. Με μια μικρή σπίθα, έχουμε γεννήσει την καινούρια γενιά των Ιμβρίων». Ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης κ. Βάντσος με τρεμάμενη φωνή επίσης από τη συγκίνηση τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης όλων των συμπατριωτών προς την Εκπαίδευση με όλες τους τις δυνάμεις.

2 (12)
Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα η οποία διαμοιράστηκε στους παρευρισκόμενους.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης όλοι οι Σύλλογοι (ΕΠΣΙ, ΣΙΑ, ΙΕΜΘ) και εκπρόσωποι των Ιμβρίων πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση κατά την οποία επαναεπιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στον στόχο της έναρξης λειτουργίας του Γυμνασίου από την επόμενη σχολική χρονιά ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα και δεσμεύτηκαν να διευκολύνουν την επίλυση των όποιων προβλημάτων του Δημοτικού Σχολείου.

2 (24)

Οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου για το άνοιγμα του Γυμνασίου/Λυκείου στην Ίμβρο, η αποπεράτωση των εργασιών στο παλιό Νηπιαγωγείο των Αγριδίων, οι συνεχιζόμενες εργασίες στο Δημοτικό Σχολείο, όπου θα στεγαστούν το Γυμνάσιο και Λύκειο αντίστοιχα καθώς και το ενδιαφέρον νέων οικογενειών για εγκατάστση στην Ίμβρο γεμίζουν ελπίδα τις ψυχές των Ιμβρίων και το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ