Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

               ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 

               ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αναδημοσίευση από το http://www.rumvader.org

Παρόλο που βρισκόμαστε στην περίοδο των θερινών διακοπών τα θέματα στο χώρο της παιδείας και δη στα σχολεία μας βρίσκονται σε εγρήγορση.
Στα σχολεία μας για το θέμα των εγγραφών για το νέο σχολ. έτος εστάλη εγκύκλιος με ημερομ. 28.06.2015, η οποία αναφέρεται σε δύο βασικά θέματα: 1- Στην εγγραφή των νέων μαθητών στα μειονοτικά σχολεία και 2- Στο διορισμό των διδασκάλων των τουρκικών μαθημάτων και των υποδιευθυντών.
Οι εγγραφές πλέον θα γίνονται με την ευθύνη των Διευθυντών των μειονοτικών σχολείων. Δηλ. ο διευθυντής θα εξετάζει την αίτηση του γονέα ή του κηδεμόνα και θα αποφασίζει εάν μπορεί να εγγραφεί ο μαθητής κατά την καταγωγή του ενός εκ των γονέων του στο σχολείο όπου αποτάθηκε. Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στα άρθρα 40 και 41 της Συνθήκη της Λωζάννης και στην περίφημη αμοιβαιότητα, η οποία εκ του φυσικού ενδιαφέρει τα ομογενειακά σχολεία και όχι τα λοιπά μειονοτικά σχολεία. Πάντως κατά την γνώμη μας η εξέλιξη είναι θετική και θα αποδειχτεί από την εφαρμογή η ωφελιμότητα της.
Η εγκύκλιος αναφέρεται και στον διορισμό των τούρκων υποδιευθυντών και των καθηγητών των τουρκικών μαθημάτων. Μέχρι σήμερα η Διευθ. Παιδείας διόριζε τους εν λόγο διδασκάλους, οι οποίοι υπηρετούσαν μέχρι 5 έτη με προσαύξηση 1 έτους με ειδική απόφαση. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κατάλογος των  αναφερόμενων διδάσκαλων θα ανακοινώνεται δημοσίως και οι ενδιαφερόμενοι θα αποτείνονται με αίτηση στη διεύθυνση της μειονοτικής σχολής, η οποία θα κοινοποιεί στη Διευθ. Παιδείας τον κατάλογο των δασκάλων που επιθυμεί να προσλάβει και θα εκδίδεται από τη Νομαρχία έγκριση διορισμού. Ένας από τους διδασκάλους θα προτείνεται και πάλι από τη Διεύθυνση της Σχολής για τη θέση του υποδιευθυντή.
Από την εφαρμογή των βασικών για τα σχολεία μας αυτών εξελίξεων  θα διαπιστώσουμε κατά πόσον θα μας ωφελήσουν πρακτικά.
Έτερον πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σχετικό με την προετοιμασία στα ΑΕΙ Τουρκίας. Ως γνωστόν έχουν κλείσει  τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των τελειοφοίτων και προτελειοφοίτων για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Δημιουργήθηκε αυτομάτως ένα κενό, το οποίο προσπάθησαν ορισμένα σχολεία να καλύψουν με πλάγιους τρόπους όπως με συνεργασία με φροντιστήρια «μπουτίκ» πανάκριβα και με συνεργασία με τα λύκεια που ιδρύθηκαν από τα πρώην φροντιστήρια (temel lise). Ξαφνικά το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την αναστολή της λειτουργίας των φροντιστηρίων και προς το παρόν όλα είναι σε εκκρεμότητα.
Το θέμα μας ενδιαφέρει από ομογενειακής πλευράς για την προετοιμασία των μαθητών μας και για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με πρωτοβουλία του ΣΥΡΚΙ με τη συμμετοχή των Διευθυντών των Λυκείων μας, εκπαιδευτικών και κοινοτικών παραγόντων. Κατ΄ αρχήν επήλθε προσυμφωνία με ένα λύκειο για να παρακολουθήσουν μαθήματα οι μαθητές των λυκείων μας και προχωρούν οι ενδιαφερόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης υπάρχει και το θέμα της κάλυψης του κοστολογίου, το οποίο είναι αρκετά υψηλό, στην περίπτωση αυτή ελπίζουμε ότι οι έχουσες την οικονομική δυνατότητα κοινότητες μας θα συμβάλλουν για την επίλυση του.
Η νέα σχολική χρονιά φαίνεται ότι θα ξεκινήσει με πόνους τοκετού όχι μόνο για τα ομογενειακά μειονοτικά σχολεία,  αλλά για όλο το χώρο της εκπαίδευσης στην Τουρκία. Ευχόμαστε την επίλυση τους για να μην έχουμε πρόσθετα προβλήματα στα πολλαπλά που ήδη αντιμετωπίζουν οι σχολές μας.
Α.Π
ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ