Εκκρεμεί η σχετική απόφαση του Τουρκικού Υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα του σχολείου στην Ίμβρο.
Δικαστική απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο στην αποδέσμευση κτιρίων που λειτουργούσαν ως ελληνικά σχολεία στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργεί νέα δεδομένα για την αξιοποίηση της περιουσίας των ελληνικών κοινοτήτων στην Πόλη.
Το τουρκικό κράτος κρατούσε τυπικά ανοικτά, διορίζοντας μάλιστα και διευθυντές, ελληνικά μειονοτικά σχολεία, τα οποία από δεκαετίες πια δεν είχαν μαθητές, με στόχο να μην μπορούν οι κοινότητες να αξιοποιήσουν τα συγκεκριμένα κτίρια, τα οποία τους ανήκουν.
Η διεύθυνση του δημοτικού σχολείου Ταταύλων στο Σισλί προσέφυγε στη Δικαιοσύνη δηλώνοντας ότι στο δημοτικό σχολείο δεν υπάρχουν μαθητές, ούτε προβλέπεται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, και ζήτησε να υποχρεωθεί το υπουργείο Παιδείας να υπογράψει το κλείσιμο του σχολείου.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου που δικαίωσε την προσφυγή, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε το κλείσιμο άλλων δύο ελληνικών σχολείων που δεν είχαν μαθητές, του δημοτικού σχολείου του Αρναούτκιοϊ και του Ιωακείμειου Λυκείου στον Μπαλατά Φαναρίου, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το δημοτικό σχολείο Ιμβρου, και δημιουργείται προηγούμενο για την περίπτωση άλλων 13 ελληνικών σχολείων που δεν έχουν μαθητές.
Ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων Λάκης Βίγκας χαιρέτισε την απόφαση δηλώνοντας ότι τα κτίρια που αποδίδονται στις κοινότητες και στους συλλόγους θα αξιοποιηθούν για πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της μειονότητας.
Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=61442972