Το βιβλίο του Ίμβριου στην καταγωγή, εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ιωακείμ Μπουτάρα με τίτλο: “Η εκπαίδευση στην Ίμβρο 1800-1964” παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα την Τετάρτη 21 Αυγούστου στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο οικοδεσπότης του χώρου και πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου κ. Ζορλός, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό και με την ευκαιρία δώρισε εκ μέρους του Συλλόγου μια ποιμενική ράβδο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Έπειτα ο Γιώργος Παπαθεοδώρου που ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης προσκάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας Πάρη Ασανάκη να προλογίσει το βιβλίο και τον συγγραφέα Ιωακείμ Μπουτάρα να μιλήσει γι’ αυτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι την έκδοση ανέλαβε ο Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών, ο οποίος και διαθέτει το βιβλίο.
Ο συγγραφέας του ογκώδους αυτού τόμου, αποτέλεσμα δεκαετούς και πλέον έρευνας, μίλησε για το βιβλίο και το περιεχόμενο του που διαπραγματεύεται τη διαδρομή περίπου δύο αιώνων εκπαιδευτικής διαδικασίας, από το 1800 έως το 1970, στην Ίμβρο και την Τένεδο. Ο συγγραφέας κατά την παρουσίαση στάθηκε στα ορόσημα που αφορούν την εκπαιδευτική περιπετειώδη πορεία στα δύο νησιά από την ίδρυση του πρώτου σχολείου μέχρι το 1964.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Λάκης Βίγκας, εκπρόσωπος των Ευαγών Ιδρυμάτων στην Τουρκία, αφού ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους με δύο μαθητές από το φετινό σχολικό έτος, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια αναδόμησης της ομογενειακής παιδείας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2010 με μια απλή αίτηση προς το Υπουργείο Παιδείας. Η αίτηση αυτή περιείχε ένα αυτονόητο δικαίωμα να διδάσκεται τη μητρική γλώσσα και πολιτισμός στον τόπο μας, είπε και πρόσθεσε, ότι όσο αυτονόητο μπορεί να ακούγεται αυτό για τις σύγχρονες κοινωνίες εμείς αναγκασθήκαμε πολλές φορές να παλέψουμε για παρόμοια αυτονόητα δικαιώματα και έκλεισε με την ευχή το νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα να διευρυνθεί και να λειτουργήσει ως πόλος δραστηριότητας της ομογένειας στο νησί.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Νίκος Ματθιουδάκης στον χαιρετισμό του εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη λειτουργία του νέου σχολείου και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνεχάρη την έκδοση του βιβλίου και τις προσπάθειες των Ιμβρίων.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος χαιρετώντας την έκδοση, συνεχάρη τον συγγραφέα και τόνισε ότι ο ογκώδης τόμος θα έχει καθοριστική συμβολή στο να ενημερωθεί ο κόσμος για το δράμα που συντελέστηκε στην Ίμβρο και ευχήθηκε να έχει την δέουσα απήχηση. Μάλιστα, ζήτησε το συντομότερο να μεταφραστεί το έργο στα τουρκικά και αγγλικά ώστε να διαβαστεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Αναφερόμενος στην συμβολή των Ιμβριώτικων σχολείων στη διαμόρφωση του ήθους και της παιδείας των κατοίκων του νησιού οι οποίοι διέπρεψαν όπου και αν πήγαν μετά τη μεγάλη φυγή από τον τόπο τους, ανέφερε προσωπικές αναμνήσεις από τα μαθητικά του χρόνια στο Δημοτικό σχολείο των Αγίων Θεοδώρων και στάθηκε στην αισιοδοξία που δημιουργείται με την επαναλειτουργία του σχολείου. Τον αγιασμό στο ανακαινισμένο και σε λειτουργία πλέον Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων τέλεσε ο ίδιος ο Πατριάρχης την επομένη, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013.
Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, Μύρων Χρυσόστομος (ο οποίος απηύθυνε και σχετική προσλαλιά), Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παύλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης κ. Παύλος Σταματίδης, η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, πολλοί Ίμβριοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το σχολείο των Αγίων Θεοδώρων την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του 1932-33 |