Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / 50 χρόνια μετά… Τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο έχουν ανάγκη τη στήριξή μας.. του ΓΙΟΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ

50 χρόνια μετά… Τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο έχουν ανάγκη τη στήριξή μας.. του ΓΙΟΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ

50 χρόνια μετά…

Τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο έχουν ανάγκη τη στήριξή μας..

του ΓΙΟΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Μέχρι τo 1964 λειτουργούσαν στην Ίμβρο (το πολύπαθο νησί του Βορείου Αιγαίου μας, με τους Έλληνες αυτόχθονες κατοίκους, που παραχωρήθηκε στην Τουρκία το 1923 με την Συνθήκη της Λοζάνης), 7 ελληνικά σχολεία, με συνολικά 693 μαθητές και 27 διδασκάλους!

Τότε η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το λεγόμενο «Πρόγραμμα Διάλυσης* (35/27.3.1964 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας), μια δέσμη μέτρων αφελληνισμού και εκτουρκισμού της Ίμβρου, το οποίο περιελάμβανε μαζικές απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμης γης, ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών, κ.ά. Την ίδια χρονιά, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, απαγορεύθηκε η ελληνική παιδεία και όλα τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν και λειτούργησαν εφ’ εξής ως δημόσια τουρκικά!!! Όλα αυτά οδήγησαν τους περισσότερους Έλληνες στην φυγή. Ήταν μια «βελούδινη» προμελετημένη γενοκτονία, για ιην οποία στην Αθήνα δεν νοιάστηκε κανείς!..

Αλλά από την δεκαετία του 1990 οι πεισματάρηδες Ίμβριοι άρχισαν σταδιακώς να επιστρέφουν στην πα-τρίδα τους, ζητώντας να ξαναοικοδομήσουν ένα μέλλον στον τόπο τους. Ένα μέλλον υγιές και σταθερό, βα-σισμένο στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2013 ξανακτύπησε για τα Ελληνόπουλα το σχολικό «κουδούνι», μετά από 49(1) χρόνια, στο ανοικοδομημένο Δημοτικό Σχολειό του χωριού των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου… Το 2014 ιδρύθηκε ο «Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου» (με έδρα την Κωνσταντινούπολη), με κύριο μέλημα την ανάπτυξη και λειτουργία των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου. Πρώτος στόχος του ήταν το άνοιγμα και του Γυμνασίου και Λυκείου. Σκοποί του Συλλόγου, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η συμβολή στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και πολιτιστική ζωή των κατοίκων Ίμβρου – Τενέδου.
  • Η ίδρυση σε Ίμβρο και Τένεδο ελληνικών μειονοτικών σχολείων όλων των βαθμίδων.
  • Η διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, εκ-παιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, εργαστηρίων, συνεδρίων και συναφών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες.

Στις 31 Αυγούστου 2015, μετά την παραλαβή των σχετικών αδειών, ο «Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ίμβρου, ο «Σύλλογος Ιμβρίων και η «Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης», σε κοινό δελτίο Τύπου, ανακοίνωσαν με χαρά και συγκίνηση ότι το νέο σχολικό έτος 2015-2016 θα βρει την Ίμβρο, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με πλήρη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση! Δημοτικό Σχολείο, το οποίο λειτουργούσε από το 2013 στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, Γυμνάσιο και Λύκειο στα πρόσφατα ανακαινισμένα σχολικά κτήρια στ’ Αγρίδια Ίμβρου!..

Χάρις στις άοκνες και εντατικές προσπάθειες των ομογενειακών φορέων, την ευαισθητοποίηση και συ στράτευση στο εγχείρημα πολιτειακών παραγόντων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, αλλά και χάρις στις χορηγίες γενναιόδωρων ανθρώπων, το όραμα πλέον μετουσιώθηκε σε απτό γεγονός, 51 χρόνια μετά το, αχαρακτήριστο και ακατανόητο για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, κλείσιμο των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου και της Τενέδου, σ’ εφαρμογή ενός προγράμματος αφελληνισμού των δύο νησιών από μεριάς της επίψογου Τουρκίας και από μεριάς της απούσης – σιωπούσης Ελλάδος.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ξανακτύπησε για τα Ελληνόπουλα το σχολικό «κουδούνι», μετά από 49(!) χρόνια, στο ανοικοδομημένο Δημοτικό Σχολειό του χωριού των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου…

Οι Ίμβριοι αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη συμπαράσταση εν συνεχεία, περισσότερη υποστήριξη από εκπαιδευτικούς, μαθητές, και παλλιννοστούντες Ιμβρίσυς, προκειμένου οι ελληνικές κοινότητες Ίμβρου και Τενέδου να σωθούν από τον αφανισμό, και να εξασφαλίσουν μέλλον για τις επόμενες γενεές τους.

Χάρις στην εκπαιδευτική αυτή υποδομή, συνολικώς 7 οικογένειες, από την Ελλάδα, με 14 παιδιά έχουν επανεγκατασταθεί στο νησί των Θρακικών Σποραδών, το 2015, ενώ μετά το άνοιγμα του Δημοτικού 7 βρέφη έχουν ήδη γεννηθεί στην Ίμβρο από νέα ζευγάρια που έχουν επιστρέφει ή παραμείνει στο νησί!

Ο Σύλλογος Ιμβρίων άνοιξε τον Λογαριασμό με τίτλο «Παιδεία Ιμβρίων», όπου συγκεντρώνονται όλες οι προσφορές για την υλικοτεχνική, αλλά και ηθική υποστήριξη των οικογενειών που επιστρέφουν στην Ίμβρο και των παιδιών τους.

Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτόν τον αγώνα πολύ απλά:

  • Με μια δωρεά στον Σύλλογο Ιμβρίων με την ένδειξη «Παιδεία Ιμβρίων».
  • Με «υιοθέτηση ενός από τους μαθητές των σχολείων.
  • Με την εγγραφή στον Σύλλογο Ιμβρίων ως «Φίλος της Ίμβρου•. Η μικρή συνδρομή που θα δώσει, αλλά κυρίως η συμβολή με ιδέες, εθελοντική εργασία και τεχνογνωσία θα είναι ανεκτίμητη…

Προδώσαμε πολλές φορές την Ίμβρο και τους ΙμβρΙους στον αιώνα που μας πέρασε. Είθε η συλλογική μας (εθνική) συνείδηση να έχει πάρει τα μαθήματά της και να μην αφήσει αυτό να ξανασυμβεί και τώρα…

Για περισσότερες πληροφορίες:

  • Σύλλογος Ιμβρίων (Ελ. Βενιζέλου 80, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210-93.47.957).
  • Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης (Δημητσάνας 47 – Κ. Τούμπα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 98 96 54 www.imbrosunion.com)

Ο Γιώργος Αεκάκης (www.lekakis.com) είναι συγγραφέας (και) του βιβλίου •Ίμβρος Παιπαελόεσσα (εκδ. Ενδοχώρα).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο για την Εκπαίδευση στην Ίμβρο ΕΔΩ

ΦΛΑΙΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ