Η Ιμβριακή ΄Ενωση Μακεδονίας-Θράκης το παλαιότερο σήμερα, μαζί με την Πανιμβριακή Αδελφότητα της Νέας Υόρκης, ιμβριακό σωματείο ιδρύθηκε το 1927, προκειμένου να υποστηρίξει τα δίκαια των στρατευμένων στον Ελληνικό Στρατό Ιμβρίων που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς και εκείνων που από φόβο για το νέο καθεστώς κατέφυγαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Η δράση της Ιμβριακής ΄Ενωσης, από την ίδρυσή της ως σήμερα υπήρξε συνεχής και αδιάπτωτη, πάντα συνεπής στους σκοπούς της και προσηλωμένη στις καταστατικές αρχές της, που υπαγορεύτηκαν από την αγάπη προς τη γενέτειρα, την μεταξύ τους αλληλεγγύη και τη διατήρηση της ταυτότητας των αποδήμων στη Μακεδονία και Θράκη Ιμβρίων.
Καλύπτοντας κάτω από τα φτερά της κάθε συμπατριώτη που αναγκαστικά κατέφυγε στον γεωγραφικό αυτό χώρο, η Ιμβριακή ΄Ενωση έδωσε σ΄ ολόκληρη την έως τώρα διαδρομή της ένα σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ιμβρίων στην Ελλάδα, αλλά και την υπεράσπιση των δικαίων της ΄Ιμβρου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των κατοίκων της.

Διέθεσε όλες τις δυνάμεις της για την ανακούφιση των νεοπροσφύγων, οι οποίοι κατά δεκάδες κατέφθαναν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Θράκη και τη Μακεδονία και, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαδική εγκατάστασή τους, που ήταν το κυρίαρχο αίτημα της εποχής.
΄Ηταν η Ιμβριακή ΄Ενωση που πρωτοστάτησε, μπαίνοντας η δεκαετία του ΄80, στην εκστρατεία ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης για το έγκλημα, που συντελείτο εις βάρος των Ιμβρίων και Τενεδίων εν καιρώ ειρήνης. Με κύριο μοχλό το περιοδικό Ιμβριώτικα , ημερίδες, συμπόσια και συνέδρια σε συνεργασία με την Εταιρία Μελέτης ΄Ιμβρου και Τενέδου και τον σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, διεξήγαγε ένα μαραθώνιο πληροφόρησης αναφορικά με όσα συντελέσθηκαν στα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, διακηρύσσοντας ότι το θέμα της ΄Ιμβρου και της Τενέδου παραμένει ανοιχτό και ότι είναι απαραίτητη και αναγκαία η επανόρθωση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν από την παραβατική αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.

Δεν έμενε πια παρά να κινητοποιηθεί και το διεθνές περιβάλλον.
Γαλουχημένη πατριωτικά η καινούρια γενιά από τους γονείς της που έδωσαν αγώνατους στην προσπάθεια να σταθούν όρθιοι μετά τον ξεριζωμό και με γεμάτη τη φαρέτρα της από την προηγηθείσα συλλογική δράση, διεύρυνε το μέτωπο του αγώνα μεταφέροντάς το στο Ευρωπαϊκό πεδίο.
Σήμερα, που λόγω της διεθνούς συγκυρίας περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η συντονισμένη δράση των Ιμβρίων, η Ιμβριακή Ένωση, έχει να προσφέρει στον αγώνα για ένα καλλίτερο αύριο στα νησιά ΄Ιμβρο καιΤένεδο, την συσσωρευμένη εμπειρία της από μια μακρόχρονη δράση που της έχει διδάξει την αποστασιοποίηση από τις ακρότητες και τη διαχείριση της αγωνιστικότητας με ψυχραιμία και σύνεση. Το απόσταγμα αυτό της τριβής και της καμίνευσης με τα πράγματα είναι, ίσως, στην παρούσα φάση η σημαντικότερη παράμετρος ορθολογικής και επιτυχούς προσέγγισης του πολυσήμαντου ζητήματος των νησιών, που πολύπλευρα και πολύτροπα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Έτσι υπόσχεση της Ιμβριακής ΄Ενωσης Μακεδονίας-Θράκης, προσανατολισμένης πάντοτε στην αρραγή διατήρηση των δεσμών των μελών μεταξύ τους και με την πολιτισμική ταυτότητα τους, αποτελεί η απ΄ ανέκαθεν σταθερή και αταλάντευτη προσήλωσή της στον ακατάβλητο αγώνα διασφάλισης των δικαίων των νησιών – το λίκνο της παράδοσης και του πολιτισμού τους.