Αγρίδια
Τα Αγρίδια (Tepeköy στα Τούρκικα που μεταφράζεται ως το «χωριό του βουνού»), είναι το μοναδικό χωριό της Ίμβρου με καθαρά ελληνικό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή έχει 20 μόνιμους κατοίκους αλλά και επιπλέον 80 συνταξιούχους κυρίως από την Ελλάδα που μένουν για τουλάχιστον έξι μήνες, την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο.
Το χωριό είναι χτισμένο στην πλάγια του βουνού του Άγιου Δημήτριου στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η γη των Αγριδίων είναι πετρώδης, άγονη αλλά με πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά. Τα σπίτια τυπικά παραδοσιακά ρωμαίικα, χτισμένα με πέτρα και πυλό. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί από το Τουρκικό κράτος ως διατηρητέο.
Το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου με τον Πανιμβριακό του χαρακτήρα , έλκει όλο και περισσότερους ξενιτεμένους Ίμβριους – όχι μόνο- όπως και τα παλιά χρόνια. Ο ναός των Αγριδίων, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Στο πανηγύρι αυτό εντάσσονται τα πανάρχαια έθιμα της ομαδικής θυσίας των βοδιών , η δωρεάν διανομή της «κουρκούτας» σε όλους τους προσκυνητές. Τα αλληλοκεράσματα (γλυκίσματα και φρούτα) πάνω από τους οικογενειακούς τάφους, απομεινάρια κατά πολλούς των Καβείριων μυστηρίων και των αρχαίων νεκρόδειπνων. Μέρος του εορτασμού είναι και το ολονύκτιο γλέντι στην πλατειά του χωριού, το Οκουμά (Κουμά).
Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου ήταν εκείνο, που μετά την δεκαετία του ‘80 συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή των Ιμβρίων στο νησί.