Home / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι επιχειρηματικότητας στην Ίμβρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι επιχειρηματικότητας στην Ίμβρο

pappous omilia 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ίμβρο στις 19 και 20 Αυγούστου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες-Ισότιμοι Πολίτες» με θέμα «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ίμβρο: Προστατεύοντας και αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό».

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες τους Γραφείου του Υπουργείου Ανάπτυξης (Güney Marmara Kalkınma Ajansı) αρμόδιο για την περιοχή, εκπρόσωποι επιτυχημένων συνεταιρισμών από την Ελλάδα οι οποίοι μας μίλησαν για το παράδειγμά τους, καθηγητές, ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο που μας μίλησαν για την κτηνοτροφική και αγροτική ανάπτυξη του νησιού αλλά και η Green Team Ίμβρου και οι σχεδιαστές του οικολογικού πάρκου Αγ. Θεοδώρων. 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφού παρακολούθησε την πρώτη ενότητα του συνεδρίου χαιρέτησε την πραγματοποίηση του εργαστηρίου και υπογράμμισε ότι παρατηρούνται προοπτικές στο νησί και πρωτοβουλίες σαν κι αυτές μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου. Κλείνοντας συμβούλευσε όσους μελλοντικά θέλουν να αναλάβουν επιχειρηματική δράση στο νησί να το πράξουν σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της Ίμβρου και της κοινότητας κατ’ επέκταση. Η πραγματοποίηση του σεμιναρίου συνέπεσε με μια θετική συγκυρία, αυτή της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου στους Αγ. Θεοδώρους, γεγονός που προμηνύει, ελπίζουμε, θετικές εξελίξεις για την άνθηση της κοινότητας στο νησί. 

 

Το σεμινάριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των ομογενών αλλά και αρκετών Τούρκων μόνιμων κάτοικων του νησιού οι οποίοι ασχολούνται με παρόμοια θέματα και τους αφορά η βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.   koini agrid

 

Οι δύο μέρες του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν στα χωριά Αγ. Θεόδωροι και Αγρίδια και συνολικά το παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή τόσο των Συλλόγων Ιμβρίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και του τοπικού Συλλόγου Αγ. Θεοδώρων.  Εκπρόσωποι των Δ.Σ. αυτών των συλλόγων, άλλωστε, συμμετείχαν στις εργασίες αλλά και στην εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων κατά την τελευταία και συμπερασματική ενότητα του εργαστηρίου στο τέλος της δεύτερης μέρας. 

 

Η παρουσίαση του Γραφείου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις επιχορηγήσεις που δίνονται στο νησί ήταν μια από τις σημαντικότερες ενότητες του εργαστηρίου.

 

Οι αρμόδιοι του Υπουργείου ανέλυσαν τα προγράμματα και τις διαδικασίες των προκηρύξεων επιδοτήσεων της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας, μιας και ξεκίνησε τις εργασίες της μόλις το 2009. Οι τρείς εμπειρογνώμονες που παρευρέθηκαν μίλησαν για τα κριτήρια επιλογής, το ποσοστό επιχορήγησης μιας επιχείρησης, το είδος των επιχειρήσεων που επιχορηγούνται , τα στάδια αξιολόγησης κ.λ.π. και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων. 

 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι δίνεται μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης σε Μ.Κ.Ο. ή Συλλόγους και ξεκαθάρισαν ότι δεν έχει σημασία η υπηκοότητα του ατόμου που ζητά την επιδότηση καθώς το Υπουργείο δέχεται αιτήσεις μονάχα από νομικά πρόσωπα (εταιρίες ή συλλόγους δηλαδή).  Στη συνέχεια οι ομιλητές ανέφεραν ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να τους επισκεφθεί προσωπικά στα γραφεία τους στο Τσανάκαλε ή το Μπαλικεσίρ και να τους συμβουλευτεί κατά το στάδιο προετοιμασίας της αίτησής τους και επισήμαναν ότι προκηρύττουν προγράμματα επιδοτήσεων κάθε χρόνο (προς το τέλος του χρόνου, Νοέμβρη-Δεκέμβρη) στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να λάβει μέρος αναλόγως με το θέμα της προκήρυξης. 

 

Οι συμμετέχοντες ρώτησαν αν υπάρχει κάποια θετική πρόβλεψη για μειονοτικές ομάδες μεταξύ των κριτηρίων για την επιλογή μιας αίτησης. Η κ. Petek Eğerci, εμπειρογνώμονας από το αρμόδιο γραφείο, ανέφερε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά δήλωσε ότι θα μετέφερε το αίτημα στην υπηρεσία της ώστε να το λάβουν υπόψη τους. Η συμμετοχή του Γραφείου του Υπουργείου Ανάπτυξης στο σεμινάριο υπήρξε ιδιαίτερα πολύτιμη γεγονός που αποδείχτηκε από το έντονο ενδιαφέρον που έδειξαν οι συμμετέχοντες  για τα προγράμματα του γραφείου και τις  προσωπικές ερωτήσεις που τους απηύθυναν μετά το τέλος της παρουσίασης τους.

 

 

Αμφότεροι, συμμετέχοντες και φιλοξενούμενοι ομιλητές δήλωσαν ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο των συζητήσεων ενώ διαπιστώθηκε ταυτόχρονα με το έντονο ενδιαφέρον για επιχειρηματική δράση είτε προέρχεται από ιδιώτη είτε θα αφορά μια συλλογική πρωτοβουλία στο νησί και η ανάγκη για περισσότερα εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα και ημερίδες. 

 

Οι προτάσεις που ακούστηκαν κατά την ολοκλήρωση του διήμερου εργαστηρίου από τους προέδρους των συλλόγων αφορούσαν επιγραμματικά:

1.         Τη δημιουργία φορέα υποστήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο νησί. Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων μπορεί να αναλάβει κατά την πρώτη περίοδο ένα τέτοιο υποστηριχτικό ρόλο.

2.         Την πλαισίωση της ήδη υπάρχουσας διοικητικής/συλλογικής οργάνωσης ώστε να παρέχεται μια σχετική καθοδήγηση σε όσους θέλουν να ερευνήσουν το ενδεχόμενο επιχειρηματικού ανοίγματος. 

3.         Την επανάληψη αντίστοιχων σεμιναρίων ή και εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε συγκεκριμένους τομείς μεταποίησης ή παραγωγής ώστε να βοηθηθούν όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν κάτι. 

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ