Περίληψη της πρώτης θεματικής συζήτησης για “Τα πανηγύρια της Ίμβρου και η διάσταση τους”
περίληψη όσων ειπώθηκαν
Στα πλαίσια των ανοιχτών συζητήσεων «Μαζί για την Ίμβρο» που ξεκίνησε η Ιμβριακή Ένωση πραγματοποιήθηκε η 1η συζήτηση με θέμα: «Τα πανηγύρια της Ίμβρου και η διάσταση τους», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου με εισηγητή τον Πρόεδρο της Ένωσης Παύλο Σταματίδη.
Αφού δόθηκε η ερμηνεία του όρου πανηγύρι, που είναι καθαρά Ελληνικό στη συνέχεια αναφέρθηκε εάν τα πανηγύρια έπαιξαν ρόλο στην επιστροφή των Ιμβρίων και σε ποιο βαθμό. Αναφέρθηκε στα πανηγύρια που έγιναν και γίνονται στην Ίμβρο αλλά και σ’ αυτά εκτός Ίμβρου. Στην Θεσσαλονίκη προσπαθούμε να αναβιώσουμε τα πανηγύρια μας σύμφωνα πάντα με την παράδοση κι όσα μάθαμε από τους παλαιοτέρους. Δόθηκε τροφή για συζήτηση και ξεκίνησε μία πολύ σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση που ελπίζουμε να την κάνουν κι άλλοι συμπατριώτες.
Επί μέρους προβληματισμοί που συζητήθηκαν:
- Τα μεγάλα πανηγύρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιστροφή των Ιμβρίων. Πρώτα απ’ όλα συγκέντρωσε τους συμπατριώτες από τα πέρατα της γης σε μια αλάνα αλλιώς που θα μαζευόταν. Αλλά και πολιτισμικά ξαναθύμισε στους μεγαλύτερους και γνώρισε στους νεότερους πως γιόρταζαν στην Ίμβρο. Και φυσικά οι Φίλοι της Ίμβρου γνώρισαν την παράδοση μας.
• Τα πανηγύρια όλα να γίνονται σύμφωνα με την Ιμβριώτικη παράδοση.
• Στα πανηγύρια πρέπει να συμμετέχουν πλούσιοι και φτωχοί (ζεγκίνηδες και φουκαράδες) αλλιώς το πανηγύρι χάνει την αξία του, που είναι η συμμετοχή όλων.
• Πρέπει τα πανηγύρια να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα;
• Οι ασκήσεις επί χάρτου δηλαδή η οργάνωση πρέπει να ξεκινάει από τώρα.
• Ένα μεγάλο θέμα είναι η έλλειψη εθελοντών κι αυτό πρέπει να συζητηθεί από τους υπευθύνους.
• Θα πρέπει όλα τα πανηγύρια να είναι υπό την σκέπη των φορέων, όπως παλαιότερα από τα δύο μεγαλύτερα σωματεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Μήπως να υπάρχει άλλη αρχή εποπτεύουσα από πιο πάνω; Το κάθε χωριό και κάθε πανηγύρι να είναι αυτόνομο;
Το πολύ ευχάριστο ήταν η συμμετοχή τριών γενεών στη συζήτηση: οι μεγαλύτεροι, οι 40-50άρηδες και η Νεολαία. Τα θέματα μπήκαν, υπήρξαν ποικίλες απόψεις κι άνοιξε η συζήτηση. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις θα κάνουν γνωστά τα προβλήματα σε πολλούς και η γνώση θα φέρει λύσεις. Πιστεύουμε στη συμμετοχή και στο διάλογο που θα ανοίξουν δρόμους. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί εάν οι αποφάσεις που θα πάρουμε δεν μπορούν να γίνουν πράξεις. Μιλάμε για την πράξη εφαρμογής κι αυτό γίνεται από εθελοντές (που είναι η επόμενη συζήτησή μας στις 5 Δεκεμβρίου).