Υπόθεση Δημοπούλου κ. Τουρκίας:
Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για παραβίαση των δικαιωμάτων των Ιμβρίων κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου
Πηγή: http://www.imvrosisland.org/news_det.php?id=1796
24/05/2019
Μετά την πρώτη απόφαση που διέγνωσε παραβίαση των δικαιωμάτων των Ιμβρίων κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου στο νησί (Ψευτέλη κ. Τουρκίας, απόφαση της 26-5-2015), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε εκ νέου την Τουρκία, αυτή τη φορά για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.
Η υπόθεση αφορούσε προσφυγή για την απόδοση ακινήτου που βρίσκεται στον Άγιο Κήρυκο της Ίμβρου και το οποίο είχε κληρονομήσει η προσφεύγουσα – συγκεκριμένα ενός οικοπέδου που βρισκόταν εντός περιοχής προστατευόμενης λόγω «φυσικού κάλλους».
Κατά τη διαδικασία καταγραφής των ακινήτων για την κατάρτιση του Κτηματολογίου, το ακίνητο καταχωρίστηκε υπέρ του Τουρκικού Δημοσίου. Στις 18 Ιουνίου 2003 η προσφεύγουσα κινήθηκε δικαστικά για την ακύρωση του τίτλου υπέρ του Δημοσίου και την καταχώριση του ακινήτου στην ίδια. Μετά την άσκηση της αγωγής και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου 2004 τροποποιήθηκε το άρθρο 11 του νόμου 2683 για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θεσπίστηκε απαγόρευση της απόκτησης μέσω χρησικτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «φυσικού κάλλους» -και μάλιστα με αναδρομική ισχύ προκειμένου για εκκρεμείς υποθέσεις για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί οριστική απόφαση. Με την από 26 Οκτωβρίου 2004 απόφασή του, το τοπικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή της προσφεύγουσας κρίνοντας ότι δεν υπήρχε λόγος εξέτασης της συνδρομής των προϋποθέσεων της χρησικτησίας. Η Α. Δημοπούλου άσκησε έφεση αμφισβητώντας την απόρριψη της αγωγής της λόγω της αλλαγής του νόμου που έλαβε χώρα μετά την άσκηση της αγωγής της. Το Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τόσο την έφεση όσο και τη συνακόλουθη αίτηση αναίρεσης. Επικαλούμενη ιδίως το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη), η προσφεύγουσα προέβαλε ότι η αναδρομική εφαρμογή της τροποποίησης του νόμου στην περίπτωσή της παραβίασε το δικαίωμά της σε δίκαιη δίκη.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας και διέγνωσε ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 6 § 1 της Συνθήκης, επιδικάζοντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Απέσχε ωστόσο από την εξέταση του αιτήματος της αυτούσιας απόδοσης του ακινήτου, με το σκεπτικό ότι η διάγνωση της παράβασης της Συνθήκης από την Τουρκία χορηγεί το δικαίωμα στην προσφεύγουσα να επανεκκινήσει τη διαδικασία ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων.
Πρόκειται για μια από τις πρώτες προσφυγές που είχαν κατατεθεί το έτος 2005, μετά τη λαίλαπα των έμμεσων δημεύσεων που συντελέστηκαν μέσω της διαδικασίας κατάρτισης του Κτηματολογίου στην Ίμβρο και καταδικάστηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το Ψήφισμα 1625/2008.
Η προσφεύγουσα είναι κόρη του ιατρού Βασίλη Θωμαΐδη από το Γλυκύ της Ίμβρου. Η οικογένεια δεν δίστασε να επιδιώξει τη δικαίωσή της σε μια εποχή που επικρατούσαν αισθήματα παραίτησης και φόβου μεταξύ των συμπατριωτών μας απέναντι στις κατάφορες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ιμβρίων από το Τουρκικό κράτος.
Η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια προς το δικηγόρο Κωνσταντινούπολης Erhan Pekge, τον Καθηγητή Γιάννη Κτιστάκι και το δικηγόρο Πειραιά και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Πάρι Ασανάκη, όχι μόνο για την αίσια έκβαση της υπόθεσης αλλά και για τη διαχρονική τους συμβολή στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ιμβρίων και της Ομογένειας γενικότερα.