Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / Παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος “100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ίμβριο” στα Αγρίδια παρουσία του Παναγιωτάτου

Παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος “100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ίμβριο” στα Αγρίδια παρουσία του Παναγιωτάτου

Παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος “100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Ίμβριο” στα Αγρίδια παρουσία του Παναγιωτάτου

Στα πλαίσια των τριήμερων (17-19/8/2016) εορταστικών εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το βιβλίο – λευκώματος “100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον Ίμβριο”,  έκδοση της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης.

Την εκδήλωση της 17ης Αυγούστου στα Αγρίδια της Ίμβρου παρουσίασε η Καλλιόπη Κανάκη(Ειδ. Γραμματέας IMG_8036Ι.Ε.Μ.Θ.). Είχε προηγηθεί η προβολή βίντεο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη (Σύλλος Ιμβρίων Αθηνών), οι ομιλίες του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, των Προέδρων των Ιμβριακών Σωματείων (Πάρι Ασανάκη – Σύλλογος Ιμβρίων Αθηνών, Παύλου Σταματίδη – Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης και χαιρετισμοί εκπροσώπων από τους συλλόγους Νοτίου Αφρικής και Αυστραλίας) και η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος “ο Πατριάρχης στην Ίμβρο” της Βάσως Ξεινού (έκδοση Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών) που παρουσίαση ο Χριστόφορος Σωφρονίου και η Βάσω Ξεινού.

Το βιβλίο – λεύκωμα “100 λέξεις για τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον Ίμβριο” παρουσίασαν οι: Γεώργιος Κομνηνάρας  Α΄ Αντιπρόεδρος της Ι.Ε.Μ.Θ., που είχε και το ρόλο του συντονιστή της παρουσίασης, ο Κωνσταντίνος Βάντσος  Γεν. Γραμματέας της Ι.Ε.Μ.Θ. και ο Γεώργιος Χριστοφορίδης  Β΄ Αντιπρόεδρος της Ι.Ε.Μ.Θ.

Γεώργιος Κομνηνάρας

Χρόνια πολλά σε όλους, λόγω του καλοκαιρινού Πάσχα, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παναγιότατε, κυρίες και κύριοιIMG_8144-Pano

θα σας ταξιδεύσω 25 χρόνια πίσω για να σας θυμίσω και για να μάθουν  όσοι δεν το γνωρίζουν αυτό που είπε ο μακαριστός  Πατριάρχης Δημήτριος.

+ Πατριάρχης Δημήτριος (1972-1991)

“Δεν επιθυμώ να με γράψει η ιστορία όταν θα πεθάνω, ούτε να με θυμούνται οι άνθρωποι.
Το μόνο που θέλω είναι να υπάρχει το Πατριαρχείο δια να ζεσταίνει την ακοίμητη συνείδηση του Γένους.”

2 Οκτωβρίου 1991εκοιμήθη ο Πατριάρχης Δημήτριος και στις 22 Οκτωβρίου του ιδίου έτους 1991  η ανάρρηση   στον πατριαρχικό θρόνο του  συμπατριώτη μας Δημητρίου Αρχοντώνη.

Ένας  μέγιστος  συνεχιστής των οραμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μεγάλος ιδεολόγος, που μοχθεί όλα τα χρόνια για την υλοποίηση τους.

Εδώ ταιριάζει η αναφορά του Γκαίτε στους ανθρώπους, που τονίζει, ότι οι μικρόψυχοι προξενούν μεγάλα δεινά ,γιατί ασχολούνται με τους άλλους, οι μέτριοι με τα γεγονότα, οι μεγάλοι με  την υλοποίηση των ιδεών.

Μετά την μικρή μου αναφορά στον Ηγέτη της Οικουμενικής Ορθοδοξίας θα ξεκινήσω την παρουσίαση του βιβλίου.

Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στο καμάρι της Ίμβρου.

Δεν είναι βιογραφικό, αλλά περικλείει την αγάπη του κόσμου ,Ιμβρίων και μη Ιμβρίων προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Είναι ένα βιβλίο που προήλθε μετά τον προβληματισμό του Δ.Σ. της Ι.Ε.Μ.Θ. για το δώρο που θα κάναμε στον Πατριάρχη κατά τον εορτασμό των 85 ετών από την ίδρυση της Ι.Ε.Μ.Θ.

Έτσι η  αρχική σκέψη του γραμματέα Κωνσταντίνου Βάντσου ,που αγκάλιασε ομόφωνα το Δ.Σ. της Ι.Ε.Μ.Θ., δημιούργησε το  <<το τετράδιο αγάπης αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη>>

Όπως θα θυμάστε Παναγιότατε στον εορτασμό των 85 χρόνων από την ίδρυση της Ι.Ε.Μ.Θ. ,στις 26 Οκτωβρίου 2013 ,που λαμπρύνατε με την παρουσία σας το πνευματικό μας κέντρο, σας παραδώσαμε το τετράδιο αγάπης που εκτυπώθηκε σε δύο μόνο αντίτυπα .Ένα είναι στην κατοχή σας και ένα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Ι.Ε.Μ.Θ. με  κείμενα  μόνο χειρόγραφα.

(θα  δώσω τώρα τον λόγο στον γραμματέα της Ι.Ε.Μ.Θ. Κ. Βάντσο να μας αναπτύξει την ιδέα του αυτή)

Κωνσταντίνος Βάντσος

Παναγιότατε, …..

Είμαι συγκινημένος που αυτή η πρώτη παρουσίαση του ΠΡΩΤΟΥ βιβλίου που εκδίδει η Ιμβριακή Ένωση, είναι προς τιμή του Πατριάρχη μας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 25 χρόνων στο ανώτατο αξίωμα της ορθοδοξίας.

Η συγκίνηση μου είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί αυτή η παρουσίαση γίνεται εδώ, στο παλιό δημοτικό σχολείο των Αγριδίων, εκεί όπου έμαθα τα πρώτα μου γράμματα.IMG_8156-Pano

Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτού του βιβλίου….

Όταν πριν τρία περίπου χρόνια, οργανώναμε τον εορτασμό των 85 χρόνων από την ίδρυση της Ιμβριακής ‘Ένωσης, ένα από τα σπουδαιότερα θέματα ήταν οι εκδηλώσεις γύρω από την επίσκεψη του Πατριάρχη μας. Η τιμή ήταν μεγάλη και η προσπάθεια μας εστιάστηκε στο τι θα έκανε τον υψηλό καλεσμένο μας να χαρεί και να αισθανθεί «σαν στο σπίτι» του. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι η μεγαλύτερη χαρά του, θα ήταν η παρουσία όλων των συμπατριωτών που θα ήθελαν να τον δουν και να του εκφράσουν το σεβασμό και την αγάπη τους. Όλα αυτά τα αισθήματα λοιπόν αποφασίσαμε να τα καταγράψουμε, να τα τυπώσουμε και να του τα δωρίσουμε. Ήταν το δώρο λοιπόν όχι μόνο της Ιμβριακής ‘Ένωσης αλλά και όλων των συμπατριωτών του προς το πρόσωπο του σημαντικότερου τέκνου της πατρίδας μας. Έτσι λοιπόν, 175 συμπατριώτες μας και φίλοι της Ίμβρου, ορισμένοι μη έχοντας τελειώσει ούτε το δημοτικό, αλλά με μεγάλη χαρά, έγιναν συγγραφείς,  αποτυπώνοντας τα αισθήματα τους και χωρίς καμμιά λογοκρισία ή αλλαγή, τα κείμενα συγκεντρώθηκαν και τυπώθηκαν αρχικά σαν χειρόγραφα, με τον γραφικό χαρακτήρα του καθενός, το όνομα και την ηλικία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο Παύλο Σταματίδη και τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Κομνηνάρα, για τον αγώνα που έδωσαν για να πραγματοποιηθεί η πρώτη έκδοση βιβλίου της Ιμβριακής Ένωσης και να ξέρετε, ότι ακολουθούν 2 ακόμη εκδόσεις μέσα στον επόμενο χρόνο. Το ένα θα αφορά στα εξωκλήσια της Ίμβρου σε ένα λεύκωμα με εξαιρετικές φωτογραφίες και το δεύτερο, τις μαρτυρίες συμπατριωτών μας για τα όσα έζησαν στα δύσκολα χρόνια.

Είδατε ότι αν η Ιμβριακή Ένωση αποφασίζει κάτι, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, αρκεί φυσικά να βρίσκει χορηγούς!

Και μια που αναφέρθηκα σε χορηγίες, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Λαμπρόπουλο, που χρηματοδότησε αυτή την πρώτη μας έκδοση αλλά και τον κύριο Κώστα Γραφιαδέλλη (του Βασιλείου) για την μεσολάβηση του για τη χορηγία αυτή.

Παναγιότατε,

Φτάσατε στο ανώτατο αξίωμα της ορθοδοξίας.

Είστε 25 χρόνια πατριάρχης και κατά γενική ομολογία από τους ποιο ικανούς που πέρασαν από αυτό το αξίωμα

Βοηθήσατε την πατρίδα και τους Ιμβρίους. Σας ζητώ, σας ζητάμε να συνεχίσετε να βοηθάτε με όποιο τρόπο και μέσο διαθέτετε αυτά τα δύσκολα χρόνια

Με εσάς μαζί, ο αγώνας μας για τα ιμβριακά ζητήματα, γίνεται ακόμη πιο εύκολος.

Προσεύχομαι, ο Θεός να σας δίνει υγεία για να μπορέσετε να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο σας.

Εύχομαι να σας έχει ο Θεός γερό.

Γεώργιος Κομνηνάρας

Ευχαριστώ τον Κ. Βάντσο

Από τότε και με τη σκέψη ότι <<άχρι καιρού>> η Ι.Ε.Μ.Θ.  θα έπρεπε να ξεκινήσει να εκδίδει βιβλία σχετικά με Ίμβρο, Ιμβρίους .

Και το <<άχρι καιρού>>, η κατάλληλη στιγμή, η ευνοϊκή στιγμή   της πρώτης έκδοσης  βιβλίου δεν θα μπορούσε να είναι παρά στον εορτασμό των 25 ετών, από την ανάρρησή σας στον Πατριαρχικό θρόνο. Είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει η Ι.Ε.Μ.Θ. μετά από 90 χρόνια που ιδρύθηκε στα 1927. Του χρόνου έχει γενέθλια, εορτάζει τα ενενηντάχρονα της.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να είχε μείνει ως ιδέα μόνο, αν δεν υπήρχε ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Γραφιαδέλης του Βασιλείου, να μεταφέρει την ιδέα αυτή στον εκ των βασικών μετόχων των πολυκαταστημάτων attika  κ. Κων/νο Λαμπρόπουλο καθώς και στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ηλία Κούκουτσα ,που αγκάλιασαν ένθερμα την ιδέα και έγιναν χορηγοί της έκδοσης.

Παναγιότατε ,κυρίες και κύριοι

δεν μπορείτε να φανταστείτε, όταν έφτασαν τα βιβλία στην Ιμβριακή Ένωση, γιατί ήμουν αυτός που τα παρέλαβε και κράτησα στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο με την σφραγίδα της Ιμβριακής Ένωσης, την χαρά και συγκίνηση που με διακατείχε και μπορώ να την παρομοιάσω με τη γέννηση ενός παιδιού. Είναι το ΄΄πρώτο παιδί΄΄ της Ι.Ε.Μ.Θ. και όπως σας ανέφερε πριν λίγο ο γραμματέας έπονται και άλλες εκδόσεις. Η Ιμβριακή Ένωση θα γίνει <πολύτεκνη>.

Σε μια παρουσίαση βιβλίου υπάρχουν και τα τυπικά που σας αναφέρω:

To  βιβλίο είναι σε διάσταση 21επί 29 και αποτελείται από193 σελίδες.

Παναγιότατε, στο αεροδρόμιο Θεσ/νίκης όταν επιστρέφατε στην Κωνσταντινούπολη από τον εορτασμό των Παύλειων στην Βέροια  με ρωτήσατε από πού βγαίνει ο τίτλος 100λεξεις….Ήρθε η ώρα να το μάθετε. Ζητήσαμε λοιπόν, όσοι προθυμοποιήθηκαν, να γράψουν στο βιβλίο έως 100 λέξεις.

Όμως άλλοι έγραψαν 180 άλλοι 50 και άλλοι 10 λέξεις. Υπάρχουν στο βιβλίο 17500 λέξεις σε ψηφιακή μορφή,  με δείγμα του χειρόγραφου δίπλα και  έχουν συγγράψει, σε οικουμενική πρωτοτυπία τολμώ να πω, 175 συγγραφείς ηλικιών  12 έως και 84 ετών  από μητροπολίτες, Ηγουμένους, Πολιτικούς, Δημάρχους, μαθητές, φοιτητές Ίμβριους, φίλους των Ιμβρίων.

Οπότε 17500 λέξεις 175 συγγραφείς …100 λέξεις κατά μέσο όρο.

Όπως προανέφερα έχουν συγγράψει 175, φανταστείτε να εγείρουν αποζημίωση πνευματικών δικαιωμάτων, θα πάμε φυλακή αλλά χαλάλι, αφού θα είναι για τον ΄΄παππού΄΄μας.

Στο βιβλίο υπάρχουν 47 φωτογραφίες των   Δημητρίου Αραμπατζή ,Κωνσταντίνου Βάντσου και Νικολάου Μαγγίνα, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την χορηγία τους, με θεματικές φωτογραφίες από δράσεις του Πατριάρχη στο περιβάλλον ,βόλτες στα σοκάκια και εξωκλήσια της Ίμβρου με παιδιά και νέους ,από συναντήσεις με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες , καθώς και από τον εορτασμό των 85 ετών από την ίδρυση της Ι.Ε.Μ.Θ.

Θα δώσω τώρα το λόγο στον Β΄ Αντιπρόεδρο Γιώργο Χριστοφορίδη να συμπληρώσει το παζλ της παρουσίασης.

Γεώργιος Χριστοφορίδης

Παναγιώτατε

Σεβασμιώτατοι

Θεοφιλέστατοι

Εξοχώτατοι

Αγαπητοί μου συμπατριώτες και φίλοι

Το Βιβλίο αυτό, που σας παρουσιάζουμε απόψε, σ΄αυτόν τον ιστορικό και σημαντικό χώρο για την μελλοντική μας IMG_8169-Panoπαρουσία στον τόπο μας, είναι ένα βιβλίο συλλογικής συγγραφής. Στην ουσία είναι ένα βιβλίο δίχως συγγραφέα. Συγγραφέας είναι η αγάπη, η εκτίμηση, ο σεβασμός, ο θαυμασμός και η περηφάνεια που νιώθουν οι Ίμβριοι και οι φίλοι τους, προς το σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, του Βαρθολομαίου του Ίμβριου.

Περιλαμβάνει 4 προλόγους και 171 κείμενα ιεραρχών, πολιτικών, αλλά κυρίως απλών ανθρώπων που εκφράζουν τις σκέψεις τους, την αγάπη τους, την ευγνωμοσύνη τους  για τον δικό μας Πατριάρχη, τον μικρόν μας Δημητράκη με το σπινθηροβόλο βλέμμα και το ανήσυχο πνεύμα, όπως τον χαρακτήριζαν οι δάσκαλοί του, που ορμώμενος από ένα άσημο και ξεχασμένο νησί του Αιγαίου με μόνα εφόδια τη βαθιά του πίστη προς τον Θεό, την αγάπη και αφοσίωσή του στην Εκκλησία και την αστείρευτη διάθεσή του για γνώση και μάθηση, κατόρθωσε να διαβεί με επιτυχία όλες τις βαθμίδες της Ιεροσύνης και να ανέλθει στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας, στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, δεν θα βρείτε ιστορικά ή βιογραφικά στοιχεία, μήτε βαρύγδουπα λόγια και πομπώδεις εκφράσεις λογίων ανθρώπων. Θα βρείτε, όμως, κείμενα απλών ανθρώπων που ξεχειλίζουν από αγάπη για τον Πατριάρχη μας. Θα διαβάσετε κείμενα καθημερινών ανθρώπων που είναι γεμάτα από ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Πατριάρχη στην πολυαγαπημένη μας Ίμβρο. Θα διαβάσετε λόγια εκτίμησης προς τον Παναγιώτατο για την εξύψωση επί των ημερών του, του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε παγκοσμίως αναγνωρισμένο θεσμό. Διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου, θα βρείτε λόγια θαυμασμού για την παγκόσμια ακτινοβολία της προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη, για τον αγώνα του στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών και την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας.

Φυλλομετρώντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα βρείτε λόγια σεβασμού προς τον άνθρωπο Βαρθολομαίο, που συμπάσχει με τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό του, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και φυλής, που αγωνιά για την προστασία του πλανήτη μας, που μας εμπιστεύτηκε να τον διαχειριστούμε συνετά ο Δημιουργός μας.

Διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα συγκινηθείτε από τα λόγια υπερηφάνειας που κατακλύζουν την ψυχή όλων των Ιμβρίων για το πιο λαμπρό τέκνο της πατρίδας μας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον ‘Ιμβριο.

Η γνωριμία μ’ ένα πρόσωπο σηματοδοτεί ουσιαστικά την γνωριμία μ’ έναν νέο κόσμο στον οποίο εισέρχεσαι ξανά από την αρχή φέροντας στην ψυχή σου τα δεδομένα της πορείας σου. Έτσι αρχίζει το κείμενό του προλογίζοντας το βιβλίο αυτό ο φίλος και συμπαραστάτης των Ιμβρίων, ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος,, αναφερόμενος στην γνωριμία του με τον Πατριάρχη μας. Αλήθεια, πόσων ανθρώπων, κληρικών και λαϊκών δεν επηρέασε τη σκέψη η φωτισμένη προσωπικότητα του Παναγιωτάτου;! Πόσων ανθρώπων δεν επηρέασε την πίστη και την συμπεριφορά απέναντι στον συνάνθρωπό μας, η πραότητα και η καταλαγή των παθών, που ευαγγελίζεται ο Πατριάρχης μας;!

Συχνά έρχονται στο νου μου τα λόγια του γέροντα Εφραίμ του Βατοπαιδινού που μου έλεγε: «Είστε πολύ τυχεροί εσείς οι Ίμβριοι που έχετε τον Παναγιώτατο συμπατριώτη σας, αλλά είναι και τύχη μεγάλη για το Πατριαρχείο να έχει ως κεφαλή του έναν τόσο άξιο και διορατικό Πατριάρχη όπως ο Βαρθολομαίος του οποίου η Πατριαρχία θα μνημονεύεται μαζί μ’ αυτήν των μεγάλων Πατριαρχών».

Σας ευχαριστούμε Παναγιώτατε για τα πλούσια συναισθήματα με τα οποία γεμίσατε τις ψυχές μας στα 25 χρόνια της Πατριαρχίας Σας. Σας ευγνωμονούμε για την υπερηφάνεια που μας χαρίσατε να καυχόμαστε κι εμείς οι απλοί και ταπεινοί Ίμβριοι πως καταγόμαστε από τον ίδιο τόπο που γέννησε Εσάς.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να σας χαρίζει υγεία, δύναμη και κουράγιο αστείρευτο, για να ποιμένετε πεφωτισμένα τον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο σ’ όλη την Οικουμένη.

Εις πολλά έτη

Γεώργιος Κομνηνάρας

Ευχαριστώ τον Γ. Χριστοφορίδη …..

Παναγιότατε, κυρίες και κύριοι

νοιώθω όπως και όλοι εσείς,το βλέπω στα μάτια σας, συγκίνηση μέσα στον χώρο που βρισκόμαστε, γιατί τα όνειρα του χθες έγιναν πραγματικότητα σήμερα ,με την επιστροφή νέων Ιμβρίων και τη λειτουργία σχολείων όλων των βαθμίδων.

Κλείνοντας την παρουσίαση ένα να γνωρίζετε, ότι  το διάβασμα του βιβλίου θα σας αποζημιώσει προσφέροντας σας ηρεμία και πολλά χαμόγελα.

΄΄Η Ίμβρος είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν΄΄

Παναγιότατε την ευλογία σας.

Ευχαριστούμε  πολύ όλους για την παρουσία σας και καλώ τον Πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης  κ. Παύλο Σταματίδη  να παραδώσει στο πιο λαμπρό τέκνο της Ίμβρου την πρώτη έκδοση της Ι.Ε.Μ.Θ.

Vivlio_Imvriaki_FINALχχχχ

 

IMG_8180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη,   τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Δημητρίου Αραμπατζή “Η Ίμβρος που στερήθηκα”, αφιερωμένη στα 25χρονα του Οικουμενικού Πατριάρχη, επιμέλεια της Ιμβριακής Ενώσεως και στη συνέχεια επίσημο δείπνο στην ταβέρνα του Γεωργίου Ζαρμπουζάνη.

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ