Ευλάμπιο

Ευλάμπιο

[divider_line type=”divider_blank”]

Περίπου 500 μέτρα ανατολικά της Παναγίας βρίσκεται το Ευλάμπιο, που μπορεί να θεωρηθεί σαν μία από τις συνοικίες της, αλλά από το 1917 αποτελεί ιδιαίτερη κοινότητα. Η τουρκική ονομασία του Ευλαμπίου είναι Yeni Mahalle

Τη δεκαετία του 1950 το χωριό είχε 134 σπίτια με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους ο δε πληθυσμός του έφθανε τα 480 άτομα περίπου, ενώ σήμερα το 2011 διαμένουν μόνιμα 12 από τους παλιούς κατοίκους. Οι κύριες ασχολίες τους ήταν η  γεωργία και η κτηνοτροφία.

Η εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Βαρβάρα κτισμένη το 1838 και ανακαινισμένη το 1947 με δαπάνες των αδελφών Γιάντσου οι οποίοι έκαναν και πολλά άλλα έργα. Το Ευλάμπιο γιόρταζε δύο φορές το χρόνο, στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρος  και στις 4 Δεκεμβρίου, της Αγίας Βαρβάρας. Παραμονή της γιορτής της εκπλήρωναν οι χωριανοί τα τάματά τους ζώνοντας την εκκλησία με ζώνες (κερωμένο βαμβακερό νήμα στο μήκος της περιμέτρου της εκκλησιάς), έθιμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Νότια της  εκκλησίας βρίσκεται το Αγίασμα που προϋπήρχε της Αγίας Βαρβάρας. Χαρακτηριστική είναι η βρύση απέναντι από την εκκλησία όπου είναι ενσωματωμένες οι κολώνες του παλιού νάρθηκα.

Γύρω από το χωριό υπήρχαν 20 εξωκλήσια αρκετά από τα οποία έχουν σήμερα ανακαινισθεί.

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ