Κάστρο

Κάστρο

[divider_line type=”divider_blank”]

Στη βόρεια ακτή του νησιού, στην πλαγιά ενός λόφου, προσανατολισμένος στο νότο, είναι κτισμένος ο οικισμός του Κάστρου. Απέχει από τη θάλασσα και το λιμάνι λιγότερο από ένα χλμ., από το κέντρο-πρωτεύουσα του νησιού 6 χλμ. και από το γειτονικό Γλυκύ 3 χλμ.

Σήμερα ο ρόλος και η επιρροή του οικισμού δεν είναι σημαντική στο νησί και βρίσκεται μάλλον σε σχέση υποταγής και εξάρτησης από τους υπόλοιπους οικισμούς (χαρακτηριστικά από το 1980 δεν αναφέρονται Έλληνες κάτοικοι στον οικισμό, ενώ σήμερα τον κατοικούν περί τις 20 οικογένειες Τούρκων).

Ως προς τη μορφή και τη διάρθρωση του οικισμού, αυτός φαίνεται να ακολουθεί ένα υποτυπώδες γραμμικό καρέ σύστημα ανάπτυξης. Δηλαδή 4 έως 5 παράλληλοι μεταξύ τους και προς τις υψομετρικές καμπύλες κύριοι δρόμοι και κάποιοι κάθετοι δευτερεύουσας σημασίας  συνθέτουν το απλό σχέδιο.

Η προσπέλαση στον οικισμό γίνεται με χωματοπετρόδρομο. Στον οικισμό κυρίαρχη θέση έχει το φρούριο-κάστρο (βυζαντινό στη σημερινή του μορφή) απ΄ όπου πήρε το όνομα ο οικισμός.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές  το Κάστρο είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Ίμβρου. Έως και τον προηγούμενο αιώνα ήταν η πρωτεύουσα του νησιού. Υπέστη διαδοχικές καταστροφές-αλλαγές και ανοικοδομήσεις διά μέσου των ιστορικών περιόδων.

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ