Home / ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ / Επιλύονται τα προβλήματα στη χορήγηση Αδειών παραμονής Αλλοδαπού.

Επιλύονται τα προβλήματα στη χορήγηση Αδειών παραμονής Αλλοδαπού.

Απόφαση με την επιλύονται χρόνια προβλήματα που ενέκυψαν από τη μέχρι σήμερα διαδικασία, που εφαρμόζονταν στον τομέα της χορήγησης τίτλων Αδειών Παραμονής Αλλοδαπού ή Δελτίων Ταυτότητας Αλλοδαπού στους ομογενείς από την Τουρκία.

Ειδικότερα, με τη νέα διαδικασία παραμονής και εργασίας των ομογενών από την Τουρκία, που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και Δημόσιας Σε ισχύ από χθες η ΚΥΑ που καθορίζει τη διαδικασία παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα
Σε ισχύ τέθηκε από χθες η Κοινή Υπουργική Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επιτυγχάνονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Χορηγείται Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) και Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (Α.Δ.Ε.Τ.), με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου, σε μορφότυπο ID 1, στις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων: Ομογενείς με τουρκική ιθαγένεια. Τέκνα ομογενών με τουρκική ιθαγένεια. Αλλοδαπούς συζύγους των ομογενών, ανεξαρτήτως ιθαγένειας. Αλλοδαπά ανήλικα τέκνα των αλλοδαπών συζύγων των ομογενών από προηγούμενο γάμο, των οποίων έχουν τη γονική μέριμνα και εν χηρεία αλλοδαπούς συζύγους των ομογενών, οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

Καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά, καθώς και η διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς και της Άδειας Διαμονής Ενιαίου Τύπου για όσους ομογενείς ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες, διαμένουν μονίμως στο εξωτερικό και επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών που απαιτούνται είναι και η κατοχή ισχύουσας Ειδικής Προξενικής Θεώρησης Εισόδου.

Προβλέπονται αντίστοιχες προϋποθέσεις και δικαιολογητικά (άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης), για όσους από τους ομογενείς που ανήκουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες διαμένουν ήδη στην Ελλάδα και είναι κάτοχοι Άδειας Παραμονής Αλλοδαπού ή Δελτίου Ταυτότητας Αλλοδαπού ή διαβατηρίου τύπου Ο.Τ.Α. (Ομογενών Τουρκίας, Αλβανίας) ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας ημεδαπής διοικητικής αρχής, που δεν έχει ανακληθεί έστω και αν η ισχύς του έχει λήξει.

Καθιερώνεται η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης τόσο στο στάδιο της αρχικής χορήγησης, όσο και σε αυτό της ανανέωσης της Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου.

Δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ομογενειακής ιδιότητας ούτε παραπομπής τους σε Ειδικές Επιτροπές Ομογενών, ενώ με το άρθρο 6 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης τίθενται σε νέες βάσεις οι προϋποθέσεις που αφορούν την απόρριψη αιτημάτων για χορήγηση Ε.Δ.Τ.Ο. και Α.Δ.Ε.Τ. και ανάκληση των χορηγηθέντων τίτλων.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς είναι αόριστης διάρκειας, και οι κάτοχοί τους δεν υποχρεούνται να τα ανανεώσουν.

Για περισσότερες πηροφορίες και για δικαιολογητικά μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ