Home / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Η Ίμβρος και η Τένεδος πάλι στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ίμβρος και η Τένεδος πάλι στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

(1 Φεβρουαρίου 2012).Η  Ολλανδή Ευρωβουλευτής κα. Oomen-Rujite(συντάκτης της Έκθεσης) υποστήριξε την τροπολογία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών κυρίας Μαριέττας  Γιαννάκου, κυρίας Μαρία-Ελένη Κοππά και κυρίου Γεωργίου Κουμουτσάκου στην Έκθεση Τουρκίας 2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία  ψηφίστηκε  από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και αναμένεται σύντομα να υιοθετηθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Η σχετική παράγραφος στην Αγγλική

“22 a. welcomes and expects the speedy implementation of the recent declaration of the Turkish government to reopen a Greek minority school on the island of Gökçeada (Imbros), which constitutes a positive step towards the preservation of  the bicultural character of the Turkish islands of Gökçeada (Imbros) and Bozcaada (Tenedos), in line with the 1625 PACE Resolution; notes however that further steps are needed in order to address the problems encountered by members of the Greek minority particularly with regard to their  property rights;”

Μετάφραση στην ελληνική: 
“22 α. Εκφράζει την ικανοποίησή της και αναμένει την ταχεία υλοποίηση της πρόσφατης διακήρυξης της Τουρκικής Κυβέρνησης για την επαναλειτουργία ενός Ελληνικού μειονοτικού σχολείου στη νήσο Γκιοκτσέαντα (Ίμβρος) η οποία συνιστά ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας του διττού πολιτισμικού χαρακτήρα των Τουρκικών νησιών Γκιοκτσέαντα (Ίμβρος) και Μποζτζάαντα (Τένεδος) σύμφωνα με το Ψήφισμα 1625 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σημειώνει εντούτοις, ότι απαιτούνται περισσότερα βήματα προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας ιδιαίτερα όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.”

Η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης χαιρετίζει την θετική αυτή εξέλιξη. Ευχαριστεί την εισηγήτρια Ευρωβουλευτή κυρία Oomen-Rujite για την εισήγηση  της στο θέμα. Ευχαριστεί την κυρία Μαριέττα  Γιαννάκου, την κυρία Μαρία-Ελένη Κοππά και τον κύριο Γεώργιο Κουμουτσάκο καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη διαμόρφωση της εισήγησης.

Το Δ.Σ. της Ιμβριακής Ένωσης  καλεί την Τουρκική Κυβέρνηση να απαλύνει τον πόνο των τόσο δεινών που έχουν περάσει οι Ίμβριοι και στο καλό κλίμα που υπάρχει σήμερα να προστεθεί  η διευθέτηση των κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτου υπηκοότητας, που απασχολεί σήμερα τους Ιμβρίους και Τενεδίους.

Πηγή: AM_Com_NonLegRE www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?…=-//EP//…  (το πλήρες κείμενο της Έκθεσης 2011 προόδου για την Τουρκία) και  www.imvrosisland.org 

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ