Home / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ

Μεγάλες αποζημιώσεις επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για δύο ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις, που αφορούν Ελληνοκυπρίους αλλά και Ελληνες της Πόλης και τη στέρηση περιουσιακών τους δικαιωμάτων, για την οποία καλείται τώρα η Τουρκία να τους αποζημιώσει. Στην πρώτη περίπτωση, το ΕΔΑΔ επιδίκασε 1,3 εκατομμύριο ευρώ στον Ελληνοκύπριο Κώστα Καλησπέρα. Είχε στραφεί μαζί με άλλους 28 Ελληνοκυπρίους κατά της Τουρκίας για τη στέρηση των οικιών και των περιουσιών τους μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2009, το ΕΔΑΔ στην απόφασή του για την υπόθεση «Λοΐζου και άλλοι εναντίον Τουρκίας», όπως είχε ονομαστεί η προσφυγή των 29, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και κατοικίας και για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιοκτησίας. Με τη νέα απόφασή του, όρισε το ύψος της αποζημίωσης. Παράλληλα, υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει 15.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Η δεύτερη απόφαση αφορά την υπόθεση Αγνίδη, για την οποία επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση αφορούσε την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας εκλιπόντος Ρωμιού της Πόλης στη σύζυγο και τις κόρες του, οι οποίες είχαν ελληνική υπηκοότητα. Το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και με τη νέα απόφασή του ορίζει το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί.

Με την απόφαση αυτή ισχυροποιείται η θέση εκατοντάδων ομογενών της Κωνσταντινούπολης να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους επί των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία με αποφάσεις των τουρκικών αρχών ακυρώθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας και το δικαίωμα να κληροδοτούνται σε συγγενείς τους με ελληνική υπηκοότητα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ακινήτων από ελληνικές περιουσίες που κατά καιρούς δεσμεύθηκαν από το τουρκικό κράτος, με διάφορες αποφάσεις, αγγίζει τις 12.000.

Πέραν αυτών, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 910.000 ευρώ στον Τούρκο πολίτη Τσαγλάρ, ο οποίος είχε προσφύγει για υφαρπαγή μεγάλης έκτασης γης ιδιοκτησίας του, για την οποία οι τουρκικές αρχές δεν τον είχαν αποζημιώσει.

 

Της Δώρας Aντωνίου

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_25/05/2011_443362

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ