Home / ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ / Προσφώνηση του πρόεδρου της Ι.Ε.Μ.Θ. προς Την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Προσφώνηση του πρόεδρου της Ι.Ε.Μ.Θ. προς Την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Παναγιότατε,

νιώθω ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευλογία για τη δυνατότητα που μου δίνεται, να εκφράσω ενώπιον Σας όλους τους Ιμβρίους της Μακεδονίας και Θράκης και να Σας μεταφέρω τη χαρά που νιώθουμε για τη σημερινή επέτειό Σας.

Πενήντα χρόνια Ιεροσύνης και μάλιστα τα τελευταία είκοσι στο υψηλότερο αξίωμα της Ορθοδοξίας.

Μισός αιώνας συνέπειας, συνέχειας,  καθημερινού αγώνα και μόχθου για τη διάσωση και τη διασφάλιση των υπέρτατων αξιών και θεσμών, που πρεσβεύει διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πενήντα χρόνια ταπεινότητας με περισσή αφοσίωση, με καθαρό πνεύμα, αλλά ταυτόχρονα με έντονη προοδευτικότητα και διορατικότητα σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο της υφηλίου, όπως η ενασχόληση Σας με το περιβάλλον και μάλιστα πρωτοστατώντας σε μια σειρά ενεργειών Παγκόσμιας εμβέλειας, που σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι πρωτοβουλίες Σας ξεπέρασαν  ακόμα κι αυτές των διασήμων οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία του Πλανήτη.

Μισός αιώνας προσήλωσης και αυταπάρνησης για τη διαφύλαξη κάθε κομματιού του Γένους μας. Πολλές φορές σ’ αυτή Σας τη διαδρομή συναντήσατε πολλά εμπόδια, όμως σταθήκατε πάντα όρθιος και προχωρήσατε, χωρίς να λιγοψυχήσετε κρατώντας πάντα ψηλά τον Σταυρό της Πίστεώς μας.

Παναγιότατε,

νιώθω πολύ μικρός κοντά Σας κι όμως μία ιδιότητά Σας με έχει ψηλώσει όπως και όλους τους συμπατριώτες, Είστε Ίμβριος! Το διαλαλείτε, όπου κι αν βρίσκεσθε, καμαρώνετε γι’ αυτό, μιλάτε  για την Πατρίδα μας, συγκινείσθε στο άκουσμά της, λέτε ότι είναι η πιο όμορφη Πατρίδα του κόσμου και  όπως είναι επόμενο, σήμερα ακούνε και εμάς. Μας λένε είστε από την Ίμβρο; από εκεί κατάγεται κι ο Πατριάρχης! και εμείς όλο υπερηφάνεια τους απαντάμε: εκεί γεννήθηκε, όπως και εμείς. Με την Παγκόσμιας εμβέλειας προσωπικότητά Σας, μας έχετε ανοίξει δρόμους. Πολλοί που δεν μας άκουγαν ή που δεν ήξεραν πού βρίσκεται η Ίμβρος, τώρα το γνωρίζουν και σ’ αυτό έχετε συμβάλει τα μέγιστα.

Παναγιότατε,

θα ήθελα να Σας μεταφέρω την αγάπη όλων των Ιμβρίων προς το πρόσωπο Σας και ιδιαίτερα της Νεολαίας των Ιμβρίων, οι οποίοι διαρκώς παρακολουθούν τα όσα πράττετε στην καθημερινότητά Σας. Αυτό θα μου επιτρέψετε να το σχολιάσω ως εκπαιδευτικός και να Σας αναφέρω ότι σήμερα στους νέους δε μπορείς να επιβάλλεις τίποτα, πρέπει να το κερδίσεις. Και Σεις το κερδίσατε, κερδίσατε την αγάπη τους και τον σεβασμό τους.

Πρέπει να δείτε καθημερινά τι γίνεται στο διαδίκτυο, από τους Ιμβρίους νέους, όταν Εσείς κάνετε κάποια δήλωση: Αμέσως, σε ελάχιστα λεπτά της ώρας έχει διαδοθεί και  έχει γίνει  θέσφατο, το είπε ο Πατριάρχης, ο δικός μας άνθρωπος, ο Ίμβριος.

Είμαστε υπερήφανοι για Σας.

Είμαστε ευγνώμονες για όσα κάνετε για τον πολύπαθο τόπο μας, αλλά και για όσα ακόμα θα κάνετε για τη δικαίωση του Ιμβριακού ζητήματος, όπως η χθεσινή έλευση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για πρώτη φορά στην Ίμβρο.

Είμαστε γεμάτοι αγάπη για Σας.

Είστε η ελπίδα, το φώς της Ίμβρου και του Γένους μας.

Εμείς, θα σταθούμε με τις λίγες μικρές μας δυνάμεις αρωγοί και ταπεινοί συμπαραστάτες του δύσκολου έργου σας.

Παναγιότατε,

Έχουμε να Σας κάνουμε δύο δώρα: το πρώτο είναι η συμβολή μας στην προτροπή Σας  να μιλάνε οι Νιμπριώτες, τα Νιμπριώτ’κα  για να μην ξεχαστεί η γλώσσα μας. Μεταξύ άλλων, είπατε «να μιλάτε Ιμβριώτικα, να μελετάτε το βιβλίο του Κ. Ξεινού, το γλωσσάρι της Ίμβρου». Σήμερα η ΙΕΜΘ, κατόπιν αδείας των παιδιών του Κ. Ξεινού ψηφιοποίησε το γλωσσάρι της Ίμβρου και το αναρτά στο Διαδίκτυο, στην Ιστοσελίδα της Ι.Ε.Μ.Θ. έτσι ώστε όλοι οι νέοι Ίμβριοι από τα πέρατα του κόσμου να έχουν πρόσβαση στο βιβλίο εντελώς δωρεάν και να μαθαίνουν τα ΝΙΜΠΡΙΩΤ’ΚΑ, με το σλόγκαν: Θέλεις να μάθεις ΝΙΜΠΡΙΩΤ’ΚΑ;

Το δεύτερο δώρο έχει σχέση με μια δήλωσή Σας πριν δύο χρόνια, στα εγκαίνια του Μουσείου στους Αγίους Θεοδώρους. Είχατε πει:

«Οσάκις έρχομαι στην Ίμβρο, έρχομαι πρώτα ως Ίμβριος και μετά ως Πατριάρχης, Πατριάρχης είμαι μόνο 18 χρόνια, κληρικός είμαι 48 χρόνια, αλλά Ίμβριος είμαι από γεννησιμιού μου, και θα είμαι Ίμβριος έως ότου κλείσω τα μάτια μου».

Σήμερα δύο χρόνια μετά από αυτή τη δήλωσή Σας, κλείνοντας πενήντα χρόνια Ιεροσύνης θα μου επιτρέψετε εκ μέρους της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας – Θράκης να Σας προσφέρω ως ενθύμιο  αυτής  της επετείου Σας, τη δήλωσή Σας μέσα στο περίγραμμα της Ίμβρου, σε μία αναμνηστική πλακέτα.

 

Με βαθύτατο σεβασμό κι αγάπη

για την Ι.Ε.Μ.Θ.

ο Πρόεδρος

 

Παύλος Γ. Σταματίδης

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ