Home / Featured / Ο σεισμός της 24ης Μαΐου 2014

Ο σεισμός της 24ης Μαΐου 2014

Ο σεισμός της 24ης Μαΐου 2014 με επίκεντρο πολύ κοντά στην Ίμβρο άφησε πίσω του πολλές πληγές. Στα ήδη ταλαιπωρημένα κτίσματα  από την πολυκαιρία και την εγκατάλειψη η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ και οι έντονες βροχοπτώσεις  που την ακολούθησαν επέφεραν σημαντικές ζημιές και αδυνάτησαν κι άλλο τη δομή των πετρόκτιστων κατασκευών. Οι μεγαλύτερες ζημιές είναι αναμφίβολα στα Αγρίδια. Ζημιές είχαμε στη περιοχή Φραντζή στην Παναγία, στο Σχοινούδι, στο Γλυκύ, στους Αγίους Θεοδώρους, στο Κάστρο και στο Ευλάμπιο.

Ο φόβος που κυρίευσε τους κατοίκους του νησιού σε συνδυασμό με τις συχνές και ανυπόστατες, όπως αποδείχτηκε φήμες περί επικείμενου μεγάλου και πιο καταστροφικού σεισμού δημιούργησαν ένα κλίμα ανασφάλειας κι αβεβαιότητας το οποίο σιγά σιγά υποχωρεί.

Η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης αμέσως μετά το σεισμό πραγματοποίησε έκτακτο Δ.Σ. προσκαλώντας στη συνεδρίαση, τους Ιμβρίους Μηχανικούς Βασίλη Γιαραμάνη, Γιάννη Γιαννάκη και Ξενοφώντα Γιαννάκη, για να καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους προκειμένου  να δρομολογήσει, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, κάποιες ενέργειες που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση αλλά και στην όποια δυνατή βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς.IMG_1952

Αποφασίστηκε η μετάβαση κλιμακίου από το Δ.Σ. στην Ίμβρο αποτελούμενη από το Γ. Γραμματέα Παύλο Σταματίδη και τον Β’ Αντιπρόεδρο Γιώργο Χριστοφορίδη, για να καταγράψουν αλλά και να μεταφέρουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Επισκέφθηκαν τον Έπαρχο του νησιού, τον οποίο αφού ευχαρίστησαν για την άμεση παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες συμπατριώτες μας του εξέθεσαν τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων και συζήτησαν μαζί του επί μία ώρα παρουσία και του Νικολάου Δολδούρη, ο οποίος εκτελούσε και τα χρέη διερμηνέα, όλα τα φλέγοντα και χρονίζοντα θέματα που απασχολούν τους Ιμβρίους με πρωταρχικό το θέμα της κληρονομικότητας.  Κατά τη συνάντηση αυτή συζητήθηκε το θέμα της παραχώρησης του Δημοτικού Σχολείου των Αγριδίων για την ίδρυση και λειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου στο νησί.

Σε κάθε χωριό που επισκεφθήκαμε περπατήσαμε συνοδεία με τους κοινοτάρχες και τους μόνιμους κατοίκους που μας υπέδειξαν τα κτίσματα που επλήγησαν περισσότερο απ’ το σεισμό.

Παράλληλα το Δ.Σ. αποφάσισε να γίνουν παραστάσεις προς κάθε πλευρά (Τουρκία και Ελλάδα) αλλά και σε κάθε φορέα που μπορεί να συμβάλλει στην καλυτέρευση της κατάστασης.

Δεν υπάρχει Ίμβριος αλλά και φίλος των Ιμβρίων που να μη λυπάται και να μη συμπάσχει στις δύσκολες στιγμές που περνάνε οι συμπατριώτες μας. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι κι αυτή τη δοκιμασία θα την ξεπεράσουμε, θα ξαναχτίσουμε, θα επισκευάσουμε τα σπίτια μας και τις Εκκλησίες μας. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δύναμη και το κουράγιο να ανασταίνουμε ό,τι για άλλους θεωρείται τελειωμένο και ξεχασμένο, φτάνει να είμαστε μονιασμένοι κι αλληλέγγυοι μεταξύ μας.

IMG_1945 IMG_1958 IMG_1971

10329171_10203937062016604_4532340827638084190_n seismos ekklisia 2 seismos Georgeiadios seismos kerammudia seismos spiti 2 ΙΜΒΡΟΣ ΜΕ ΟΦΕΤΕ ΙΟΥΝ 2014 349

 

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ