Home / ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ / Ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων

Ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων

Ενημέρωση εκ μέρους των Ιμβριακών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ. και του Σύλλογου Τενεδίων των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 13:00 τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων ενημερώθηκαν σχετικά με τα προβλήματα της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Τον Σύλλογο Ιμβρίων (Αθηνών) εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Πάρις Ασανάκης και την Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης ο Πρόεδρός της κ. Παύλος Σταματίδης.

 

Η ενημερωτική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2010 για τα προβλήματα της Ομογένειας από τους από τους κ.κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ), Μηνά Τσιτσάκο, Αντιπρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ), Πάρι Ασανάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, Παύλο Σταματίδη, Πρόεδρο της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, Απόστολο Κερκυνέογλου, Πρόεδρο του Συλλόγου Τενεδίων «ο Τέννης».

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής είχε συνταχθεί και η ακόλουθη Έκθεση Συμπερασμάτων για τα πρόβλήματα της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο

 

Λίγες πληροφορίες για την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς

Κατά την Α΄ Τακτική Σύνοδο της ΙΓ΄ Περιόδου, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς συνεστήθη με την υπ’ αριθμ. 12652/9082 από 4 Νοεμβρίου 2009 απόφαση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 43 Α΄  του Κανονισμού της Βουλής.

Η Επιτροπή συγκροτείται από 30 μέλη και αποτελέσθηκε από τους Βουλευτές κ.κ. Χρήστο Αηδόνη, Χρυσή Αράπογλου, Ιωάννη Βλατή, Ιωάννη Δημαρά, Νικόλαο Ζωΐδη, Ευδοξία – Εύα Καϊλή, Ηλία Καρανίκα, Ευστάθιο Κουτμερίδη, Σπυρίδωνα Μοσχόπουλο, Εμμανουήλ Μπεντενιώτη, Ελένη (Έλενα) Παναρίτη, Μιχαήλ Παντούλα, Αικατερίνη Περλεπέ – Σηφουνάκη, Εμμανουήλ Στρατάκη, Μαρία – Γλυκερία (Μάγια) Τσόκλη, Ελπίδα Τσουρή, Θεόδωρο Καράογλου, Γεώργιο Καρασμάνη, Γεώργιο Κασαπίδη, Αλέξανδρο Κοντό, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Βασίλειο Μιχαλολιάκο, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Μιχαήλ Παπαδόπουλο, Σπυρίδωνα Ταλιαδούρο, Ιωάννη Ζιώγα, Βαρβάρα (Βέρα) Νικολαΐδου, Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, Αθανάσιο Πλεύρη και Αναστάσιο Κουράκη.

Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη, στις 10 Νοεμβρίου 2009, η κυρία Ελπίδα Τσουρή. Το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου της Επιτροπής κατέλαβε ο κ. Σπυρίδων Ταλιαδούρος, του Β΄ Αντιπροέδρου ο κ. Ιωάννης Ζιώγας και του Γραμματέως ο κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Βουλευτής, κ. Ιωάννης Δημαράς, που περιλαμβανόταν στην αρχική σύνθεση της Επιτροπής, αντικαταστάθηκε από τη Βουλευτή κυρία  Αγγελική Γκερέκου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 8346/5598, από 9 Ιουνίου 2010, απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Αντικείμενο της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 43Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, είναι «η διατήρηση και προαγωγή των σχέσεων και των δεσμών της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του Ελληνικού Λαού με τον απανταχού Ελληνισμό, ο συντονισμός των δράσεων της Βουλής των Ελλήνων και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, η μελέτη των προβλημάτων των Αποδήμων Ελλήνων, η προώθηση της επίλυσής τους, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων».

Η δράση της Επιτροπής αποσκοπεί στην ανάδειξη του ενδιαφέροντος του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, ενώ προτεραιότητά της αποτελούν  τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ζητήματα, τα θέματα επικοινωνίας και η προβολή των ελληνικών θέσεων στο Εξωτερικό.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με ομόφωνη απόφασή της, κατά τη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου 2010, συγκρότησε επτά (7) γεωγραφικές και έξι (6) θεματικές Υποεπιτροπές, αντικείμενο των οποίων είναι η μελέτη και επεξεργασία των προβλημάτων των Ομογενών σε όλο τον κόσμο, καθώς και η υποβολή σχετικών εισηγήσεων.

Η 6η Υποεπιτροπή ασχολείται με τα προβλήματα της Kωνσταντινούπολης – Ίμβρου &Τενέδου και αποτελείται από τους βουλευτές:

Βασίλειος Μιχαλολιάκος
Μιχαήλ Παντούλας
Μαρία – Γλυκερία (Μάγια) Τσόκλη
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Ευδοξία – Εύα Καϊλή
Χρυσή Αράπογλου
Ελένη (Έλενα) Παναρίτη

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ