Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στον Άγιο Τρύφωνα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στον Άγιο Τρύφωνα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανηγύρι στον Άγιο Τρύφωνα

Το πανηγύρι μας φέτος στον Άγιο Τρύφωνα στο Άλσος της Θέρμης ξεπέρασε κάθε προσδοκία και τα έξι καζάνια με «κουρκούτα» ίσα που έφτασαν. Οι 550 καρέκλες δεν ήταν αρκετές και καλά που κάποιοι χόρευαν κι έτσι κάπως βολεύτηκαν. Κι όταν πάει καλά λες χαλάλι ο κόπος και τα έξοδα, γιατί η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πολύ κοπιαστική, μόνο να σκεφτεί κανείς ότι νοικιάζουμε φορτηγό για να μεταφέρουμε όσα χρειάζονται από την προηγούμενη μέρα. Οι μάγειρες και οι βοηθοί από τις πέντε τα χαράματα για να ετοιμάσουν τα καζάνια, να πλύνουν τα κρέατα, να στήσουν τα τραπέζια και τις καρέκλες, να στηθούν τα ηχητικά, να ετοιμαστεί το τραπέζι των επισήμων και γενικά να τακτοποιηθούν όλες οι εργασίες. Πολλά νέα παιδιά ήταν εκεί από νωρίς και βοήθησαν όπου χρειαζόταν για να υλοποιηθεί το πανηγύρι. Χωρίς γκρίνιες και παράπονα και με περίσσιο κέφι πήγαν όλα κατ’ ευχήν. Οι συντελεστές της εκδήλωσης ήταν οι: Χρήστος Ρεκτσίνης, Κώστας Βάντσος, Γιώργος Κομνηνάρας, Γιώργος Χριστοφορίδης, Βίκυ Γραφιαδέλλη, Ντίνα Μακαρίου, Λία Μαλλιόγλου, Παναγιώτης Χριστάκης, Χαράλαμπος Γραφιαδέλλης, Κώστας Μακάριος, Γιώργος Κανάκης, Νεκτάριος Κομνηνάρας, Γιώργος Σταματίδης, Δημήτρης Φυντάνης, Γιάννης Δαμδάς, Παναγιώτης Ρεκτσίνης, Σοφοκλής Ρεκτσίνης, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Κώστας Κουζνός, Γιώργος Αντωνιάδης, Κοσμάς Κωνσταντινίδης.
Την άρτους, το κρασί και το λάδι για την Αρτοκλασία κάλυψε η Ρούλα και ο Σπύρος Κουβάτσης.
Το πανηγύρι μας δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, το μόνο που επιδιώκουμε είναι να βγουν τα έξοδα. Αξίζει εδώ να σας αναφέρουμε ότι τα έσοδα ήταν από τις δωρεές των: ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΙΛΗΤΟΥ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ – ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΟΡΙΟΥ κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΤΑΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΑΒΑΡΗΣ, ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.
Τα υπόλοιπα έσοδα ήταν από την λαχειοφόρο αγορά, για την οποία τα δώρα προσέφεραν οι: ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΛΟΥΤΜΠΑΝΗΣ και τα ΟΠΤΙΚΑ «ΠΑΣΧΑΛΗΣ» του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΕΚΤΣΙΝΗ.
Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά για την ευγενική συμπαράσταση το Δήμο Θέρμης και το Δήμαρχο της Θεόδωρο Παπαδόπουλο.
Όπως όλοι γνωρίζουν το πανηγύρι μας είναι αφιερωμένο εις μνήμην του αειμνήστου πρώην προέδρου της Ιμβριακής Ένωσης Μαυριανού Γραφιαδέλλη. Παράλληλα το πανηγύρι αυτό τα παλαιότερα χρόνια γινόταν για όλους τους Ιμβρίους που δεν ερχόταν στην Ίμβρο και το αναβιώναμε προκειμένου να χαρούν κι αυτοί μαζί με τους φίλους των Ιμβρίων. Φέτος το πανηγύρι το χάρηκαν πολλοί συμπατριώτες που πήγαν και στην Ίμβρο μια και στο νησί δεν πήγαν καλά τα πανηγύρια. Στο Σχοινούδι και στους Αγίους Θεοδώρους δεν έγιναν για λόγους που θα τους συζητήσουμε αλλά δεν είναι του παρόντος. Στα Αγρίδια τα παράπονα πολλά και μόνο το Γλυκύ το διατήρησε σε καλά επίπεδα. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι θεσμοί πρέπει να διατηρούνται και ειδικά τα πανηγύρια της Παναγίας ήταν αυτά που συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου να συναθροιστούν οι ξενιτεμένοι Ίμβριοι, να γελάσουν να κλάψουν και αρκετοί να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν. Να θυμηθούμε τα πρώτα χρόνια στα Αγρίδια και στο Σχοινούδι, στο κτήμα του Νίκου Δολδούρη. Μαγικές νύχτες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Όπως και τα εννιάμερα στους Αγίους Θεοδώρους.
Εμείς ως Ιμβριακή Ένωση επιδιώκουμε με κάθε τρόπο το πανηγύρι να είναι για όλους για τους φτωχούς και πλούσιους, να μπορεί ο καθένας με δυο μεζεδάκια που θα ετοιμάσει ο ίδιος και με την κουρκούτα και το κρέας να περάσει τζάμπα. Να μπορέσει να κεράσει και να κεραστεί με τους συμπατριώτες του. Αυτό δεν γινόταν στο νησί; Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε στο μέτρο του δυνατού, να λειτουργήσουμε το εκκλησάκι, να κεραστούμε, να χορέψουμε, να φιλέψουμε το διπλανό μας. Αυτός είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι το καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό.
Στην εκδήλωση μας καλεσμένα σωματεία για να χορέψουν μαζί με το Χορευτικό της Ένωσης ήταν: «ΚΥΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ» από Εύοσμο και Σύλλογος Φίλων Κρητικής παράδοσης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» Θέρμης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος τέλεσε την Αρτοκλασία, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχη, ο οποίος διάβασε το μήνυμα Του, Σωκράτης Φάμελος Υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος Δήμαρχος Θέρμης, Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης Πρόεδρος Δ΄ Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμαρχος, Νικόλαος Καραγιαννίδης Πολιτευτής, Ευστράτιος Σιμόπουλος Πολιτευτής, Γεώργιος Ορφανός Πολιτευτής, Μελπομένη Βαρσάμογλου Δημοτική Σύβουλος Ν. Μηχανιώνας, πλήθος πολιτευτών, Δημοτικών Συμβούλων και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Σωματείων.
Η οκταμελής ορχήστρα μάς ταξίδεψε σε Ιμβριώτικους και Νησιώτικους ρυθμούς και μετά την παρουσίαση της Χορωδίας και των Χορευτικών τμημάτων άναψε το γλέντι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ορχήστρα ήταν τα εγγόνια του Γιάννη Μακάριου, Γιάννης και Ιωακείμ και τα παιδιά του Χοροδιδασκάλου μας Βασίλη Αδαμόπουλου.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους κοπίασαν, σε όσους δώρισαν και όσους τίμησαν με την παρουσία της το πατροπαράδοτο πανηγύρι μας.
Το πανηγύρι μας μυρίζει Ίμβρο, τα έχει όλα, το εξωκλήσσι, τα καζάνια, τα τάματα, τους χορούς και τα τραγούδια, τα πειράγματα και την Νιμπριώτικη ντοπιολαλιά. Του χρόνου πρώτα ο Θεός ακόμα περισσότεροι.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πανηγύρι μας έχει δημιουργήσει θεσμό εδώ και 25 χρόνια και θα συνεχίσει να δείχνει την παράδοση της Ίμβρου σε γνωστούς και φίλους.

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ