Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Ιμβριακή Ένωση για τα 95 χρόνια από την ίδρυσή της

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Ιμβριακή Ένωση για τα 95 χρόνια από την ίδρυσή της

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Ιμβριακή Ένωση για τα 95 χρόνια από την ίδρυσή της

“Είμαι πάντα κοντά σας όπου μπορώ να βοηθήσω θα είμαι στο πλευρό σας” είπε στους συμπατριώτες Του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε εκδήλωση για τα 95 χρόνια της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας και Θράκης και για τα 31 χρόνια της Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου στα γραφεία της Ιμβριακής  Ένωσης στη Θεσσαλονίκη.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις συγκινητικές στιγμές που ο ίδιος βίωσε και βιώνει κάθε φορά που επισκέπτεται την ιδιαίτερη Πατρίδα του, την Ίμβρο αλλά και όταν συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι συντοπίτες του. Εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή μετά από πενήντα ένα χρόνια η Ελληνική παιδεία επέστρεψε στο νησί με σχολεία σε όλες τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο, με εξήντα πλέον μαθητές.

Ο Πρόεδρος της Ιμβριακής  Ένωσης, Παύλος Σταματιδης κάλεσε τα μέλη της Ένωσης να είναι πιο ενεργοί και να επισκέπτονται πιο συχνά το νησί και παρά την οικονομική κρίση να διατηρούν και να επισκέπτονται συχνότερα τα πατρογονικά τους σπίτια ώστε να μην αποδυναμώνονται οι συναντήσεις και οι παραδόσεις στο νησί.

Ο κ. Βαρθολομαίος και με την ιδιότητα του επίτιμου πρόεδρου της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας και Θράκης σημείωσε ότι, το πατρικό σπίτι περιέχει τις μνήμες, τα εικονίσματα, τις παραδόσεις και κάλεσε τους νεώτερους που δεν έχουν επισκεφθεί την Ίμβρο να συμμετέχουν στα δρώμενα των Ιμβριακών Ενώσεων και να επισκέπτονται το νησί των προγόνων τους.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και οι δήμαρχοι Κωνσταντίνος Ζέρβας,  Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, Άρχοντες της Μ.τ.Χ.Ε. ο Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών κ. Πολίβιος Στράντζαλης, η Πρόεδρος των Απανταχού Τενεδίων κα Αθανασία Χατζηκυριάκου, ο Πρόεδρος της ΦΑΑΘ κ Γεώργιος Κωνσταντινίδης, ο Γ. Γραμματέας της ΕΜΙΤ κ. Γεώργιος Ξεινός, ο Πρόεδρος του Οικ. Συναιτερισμού «ΙΜΒΡΟΣ» κ. Ξενοφών Γιαννάκης, η συνοδεία Του Παναγιωτάτου, Ιερείς και Αγιορείτες μοναχοί, μέλη και φίλοι της Ιμβριακής Ένωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

 • Υποδοχή του Παναγιωτάτου στην είσοδο της Ιμβριακής Ένωσης από τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης κι από το τμήμα Νεολαίας.
 • Ολιγόλεπτη συζήτηση του Παναγιωτάτου με το ΔΣ.
 • Επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη στο γραφείο του τμήματος Νεολαίας.
 • Η είσοδος του Παναγιωτάτου στην κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης έγινε με την υπόκρουση μουσικής του Βαγγέλη Παπαθανασίου «οι δρόμοι της φωτιάς» με έντονα χειροκροτήματα κι επιφωνήματα χαράς.
 • Ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης κ. Παύλος Σταματίδης αφού καλωσόρισε τον Παναγιώτατο και τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην ιστορία της Ένωσης και στην λατρεία των Ιμβρίων για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πριν κλείσει την ομιλία του, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ ανακήρυξε ως ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ τον Γεώργιο Κομνηνάρα για την πολύχρονη προσφορά του στην Ιμβριακή Ένωση. Με τη σειρά του ο Γεώργιος Κομνηνάρας ευχαρίστησε το ΔΣ της ΙΕΜΘ κι έλαβε την αναμνηστική πλακέτα από τα χέρια του Παναγιωτάτου.
 • Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος με μεγάλη συγκίνηση αναφέρθηκε στην Ίμβρο, στα Σχολεία μας, στους Νέους και στους μεγαλύτερους. Προέτρεψε να πηγαίνουν πιο τακτικά στην Ίμβρο και να διατηρούν τις πατρογονικές τους εστίες.
 • Η Ιμβριακή Ένωση χάρισε μία ξυλόγλυπτη Ίμβρο στον Παναγιώτατο που είχε χαραγμένα τα 31 χρόνια της Πατριαρχικής Διακονίας Του και τα 95 χρόνια της Ιμβριακής Ένωσης. Από την πλευρά του ο Παναγιώτατος χάρισε μία εικόνα του Αγίου Ανδρέα στην Ένωση.
 • Το ΔΣ της ΙΕΜΘ προσέφερε λουλούδια στον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο κι ένα βιβλίο «Ιμβρίων Ιερά» της Ευγενίας Χαλκιά, για την ονομαστική του εορτή.
 • Ακολούθησε κέρασμα στον πρώτο όροφο με Ιμβριώτικα και μη εδέσματα που έφτιαξαν οι κυρίες της Ένωσης.
 • Δύο Κανταδόροι έγραψαν ένα υπέροχο τραγούδι για την Ίμβρο και τον Ίμβριο Πατριάρχη και το τραγούδησαν στη διάρκεια της δεξίωσης. Το τραγούδι μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ
 • Στο τέλος ο Παναγιώτατος αφού χαιρέτησε όλους τους συμπατριώτες Του αναχώρησε για το αεροδρόμιο.

**Ολόκληρες οι ομιλίες του Παναγιωτάτου και του Προέδρου της Ιμβριακής Ένωσης θα δημοσιευτούν στο προσεχές τεύχος του περιοδικού «ΙΜΒΡΙΩΤΙΚΑ».

Οι Φωτογραφίες τραβήχτηκαν για λογαριασμό της Ιμβριακής Ένωσης από τον Κώστα Αραμπατζή. Μερικές είναι του Δημητρίου Αραμπατζή και του Χρήστου Ρεκτσίνη και αναφέρεται το όνομα τους κάτω από τη φωτογραφία.

Δημητρίου Αραμπατζή

Δημητρίου Αραμπατζή

Χρήστου Ρεκτσίνη

Χρήστου Ρεκτσίνη

Χρήστου Ρεκτσίνη

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ