Home / 1Η ΣΕΛΙΔΑ (SLIDER) / Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιμβριακή Ένωση

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιμβριακή Ένωση

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιμβριακή Ένωση

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στις 6.30 μμ ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε την Ιμβριακή Ένωση της οποίας είναι και Επίτιμος Πρόεδρος. Πλήθος κόσμου από την Κάτω Τούμπα και όλοι οι συμπατριώτες Του ήταν εκεί για να υποδεχτούν “το πιο λαμπρό τέκνο της Ίμβρου”. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο περίμενε τον Πατριάρχη στο δρόμο για να τον προυπαντήσει και η χορωδία της Ένωσης έψαλε τη φήμη Του.

Στη συνέχεια ευλόγησε το πληθος που τον περίμενε και κατευθύνθηκε στο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ένωση, για να εγκαινιάσει την παιδική χαρά που ανακαίνισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά από αίτημα των Ιμβρίων για να ονομαστεί Παιδική χαρά “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄”.

vartholomaios-imvrioi12-660x495Τα χορευτικά συγκροτήματα: ΑΚΡΙΤΕΣ του ΠΟΝΤΟΥ, τα ΑΓΡΙΜΙΑ, τα χορευτικά τμήματα του Αγίου Θεράποντα και της Αγίας Βαρβάρας και φυσικά το χορευτικό τμήμα της ΙΜΒΒΡΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, όλοι μαζί χόρεψαν Συρτό προς τιμήν του Πατριάρχη.

Εντός της Ιμβριακής Ένωσης δεν υπήρχε ούτε πιθαμής χώρος σε όλους τους ορόφους προκειμένου οι συμπατριώτες του Παναγιοτάτου και οι φίλοι αυτών να πάρουν την ευλογία Του. Στον 1ο όροφο είχαν τοποθετηθεί τηλεοράσεις προκειμένου ο συγκεντρωμένος κόσμος να παρακολουθήσει την εκδήλωση που λάμβανε χώρο στην αίθουσα “Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄”. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο Γεώργιος Κομνηνάρας και η Σαπφώ Δικαίου. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών οι:Ο  υπουργός Μακεδονίας Θράκης  κ.Θ.Καράογλου,Ο Περιφερειάρχης Κενρικής Μακεδονίας κ.  Απ.Τζιτζικώστας,Ο  μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος,Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος,Ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης κ. Στ.Καλαφάτης,Ο υφυπουργός παιδείας κ.Κ.Γκιουλέκας,Ο γενικός γραμματέας κοινωνικών  ασφαλίσεων κ.Παν.Κοκκόρης,Ο δήμαρχος ΘεσσαλονΊκης κ.Ι.Μπουτάρης,Ο δήμαρχος Θέρμης κ.Θ.Παπαδόπουλος,Ο  μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ.Γεννάδιος,Ο μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ.Γερμανός,Ο μητροπολίτης Καβάλας κ.Προκόπιος,Ο μητροπολίτης Μιλήτου και ηγούμενος της Μονής Αγ.Αναστασίαςκ.Απόστολος,Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιος,Οι βουλευτές κ.κ.Ι.Ιωαννίδης,Γαβριήλ Αβραμίδης και Ι.Αμανατίδης.οι Ίμβριοι του συλλόγου  Αθηνών με εκπροσώπους τον αντιπρόεδρο κ.Καμπουρόπουλο και τον αναπληρωτή ταμία κ.Γιάντα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος προς τον Παναγιότατο και σε όλους τους παρευρισκομένους μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ιστορία των 85 χρόνων της Ένωσης, στο άνοιγμα του Σχολείου στην Ίμβρο και στην ανάγκη λειτουργίας Γυμνασίου και Γηροκομείου στο νησί. Η ομιλία του έκλεισε με την αναφορά του στο πιο λαμπρό τέκνο της Ίμβρου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη της Αλληλεγγύης, τον Πράσινο Πατριάρχη.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω link

Η ομιλία του προέδρου της ΙμβριακήςΈνωσης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  χαρακτήρισε το «καλύτερο επιστέγασμα» της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, την παρουσία του στο χώρο της Ιμβριακής Ένωσης, που γιορτάζει φέτος τα 86 χρόνια από την ίδρυση της και μίλησε θερμά για τα μέλη της, όσο και για τη γενέτειρα του.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σχολείο, που άνοιξε φέτος «μετά από μισό αιώνα» και πάλι στο νησί, έστω και με λίγους μαθητές  κι υπενθύμισε ότι και ο ίδιος είχε μαθητεύσει σε αυτό από τα έξι ως τα έντεκα του χρόνια. Είναι «ένα ιστορικό γεγονός για την Ίμβρο και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα ιστορικά γεγονότα» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Παναγιότατοςς μετά τον επίσημο χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε πιο προσωπικούς τόνους σε βιώματα από την Ίμβρο, αλλά και στις δύσκολες εποχές που πέρασε στο παρελθόν το νησί, κυρίως από το 1964 και μετά, με αποτέλεσμα από τις επτά – οκτώ χιλιάδες χριστιανούς να απομείνουν μόνο τριακόσιοι μόνιμοι κάτοικοι, καθώς και στις ερειπωμένες εκκλησίες και σε μετόχια που «απαλλοτριώθηκαν» και «ρήμαξαν» και αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται σήμερα να εξασφαλιστεί η άδεια των αρμοδίων αρχών για την αναστήλωση του μετοχιού των Ταξιαρχών.
Εξήρε επίσης τη φιλοπρόοδη και δυναμική παρουσία των Ιμβρίων στη διασπορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού όπου διατηρούν σωματεία και θυμούνται και επισκέπτονται συχνά την Ίμβρο και ευχήθηκε επίσης να ενθαρρυνθεί η τάση επανεγκατάστασης Ιμβρίων στο νησί τους.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Του μπορείτε να το διαβάσετε στο παρακάτω link  ΟΜΙΛΙΑ-ΟΙΚ-ΠΑΤΡ-ΣΤΗΝ-ΙΜΒΡΙΑΚΗ-ΕΝΩΣΗ

Στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην Ένωση ως ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ οι:
  • Ιωάννης Ιωαννίδης,
  • Ιωάννης Μπουτάρης, 
  • Θεόδωρος Παπαδόπουλος,
  • Αθηνόδωρος Συρόπουλος
  • Ευστράτιος Σταματέλος.

Χαιρέτισε, επίσης και μετέφερε εμπειρίες από παλαιότερη επίσκεψη του στο νησί ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Τα μέλη της Ενωσης χάρισαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη δώρα, μεταξύ αυτών και ένα επετειακό ημερολόγιο και ένα τετράδιο με χειρόγραφες αφιερώσεις των συντοπιτών του.

Ο πατριάρχης ξεναγήθηκε στο ανακαινισμένο κτήριο της Ένωσης και εγκαινίασε κατά σειρά την ταράτσα και την έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Βάντσου “η Ίμβρος της καρδιάς μου”, Ο Παναγιότατος δέχτηκε όλους τους Ιμβρίους και τους φίλους της Ένωσης και τους έδωσε μετάλλια που έκοψε η Ιμβριακή Ένωση για τα 85 χρόνια από την ίδρυση της και απεικονίζουν από τη μια τον Οικ. Πατριάρχη κι από την άλλη τα 85 χρόνια.
Ακολούθησε δείπνο σε όλους τους προσκεκλημένους στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Προπόσεις έκαναν οι Γιάννης Πολίτης (Επίτιμος Πρόεδρος της ΙΕΜΘ) και Γιώργος Ξεινός (Πρόεδρος της ΕΜΙΤ).
Η επίσκεψη του Παναγιοτάτου κράτησε περισσότερο από τεσσεράμιση ώρες και οι συμπατριώτες του είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του και να συζητήσουν για διάφορα θέματα. Ο Παναγιότατος έδειχνε ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος από την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι συμπατριώτες του στη Θεσσαλονίκη.
   imvros_03

 

imvros_04 kv (1) kv (2) kv (3) kv (4) kv (5) kv (6) kv (7) kv (8) kv (9) kv (10) kv (12)

 

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ