Home / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Χαιρετισμός ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδη κατά την επίσκεψή του στην Ίμβρο

Χαιρετισμός ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδη κατά την επίσκεψή του στην Ίμβρο

Παναγιώτατε,
Σεβασμιώτατε,

Είναι πολύ βαθιά η συγκίνησή μου που βρίσκομαι εδώ σήμερα.

Η βασική αφορμή που μας φέρνει σήμερα όλους μαζί εδώ στο υπέροχο νησί της Ίμβρου είναι οι εκδηλώσεις που έχετε διοργανώσει οι Ίμβριοι για να τιμήσετε έναν από τους επιφανέστερους συντοπίτες σας.

Με ταπεινοφροσύνη και βαθύτατο σεβασμό έχω έρθει και εγώ για να ασπαστώ τον Παναγιώτατο και να ενώσω τις ευχές μου με τις δικές σας, με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο. Τις ευχές του ελληνικού λαού ολόκληρου.

Εφέτος ο Παναγιώτατος συμπληρώνει 50 χρόνια ιεροσύνης, χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στο ποίμνιό του.

Εφέτος, επίσης, συμπληρώνονται 20 χρόνια σεπτής Πατριαρχίας του στον Οικουμενικό Θρόνο.

Εσείς, Παναγιώτατε, ξέρετε καλύτερα από όλους ότι τα χρόνια αυτά είχαν ημέρες χαράς αλλά και ημέρες οδύνης, ημέρες αίθριες αλλά και ημέρες νεφελώδεις, ημέρες ενθουσιασμού και αισιοδοξίας αλλά και ημέρες αγωνίας και απογοήτευσης.

Με τη σοφία σας και την ανεξάντλητη αγάπη σας δεν καμφθήκατε από τις δυσκολίες αλλά έχετε σταθεί στο ύψος του ιερού χρέους που έχετε επωμιστεί.
Εις πολλά έτη, Παναγιώτατε.

Η διπλή όμως αυτή εορτή και οι εκδηλώσεις που έχετε διοργανώσει ήταν για εμένα και μια ευκαιρία που δεν ήθελα να χάσω. Επισκέπτομαι την Ίμβρο με βαθιά συγκίνηση και χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους κατοίκους της.

Υπήρξαν προβλήματα και δοκιμασίες στα χρόνια που πέρασαν. Είμαι εδώ για να σας πω ότι στεκόμαστε δίπλα σας και δεν σας ξεχνάμε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα.

Σε αυτό έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας που γίνεται με προσεκτικά βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε η βελτίωση του κλίματος, που ενθαρρύναμε από την πλευρά μας με σταθερότητα και συνέπεια, να μεταφρασθεί σε απτά αποτελέσματα σε σημαντικούς τομείς συνεργασίας κατά την επόμενη σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, το οποίο θα συνέλθει το φθινόπωρο.

Έχει συμβάλει, όμως, και η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε., την οποία η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια. Το μέλλον σας ως Ιμβρίων Τούρκων πολιτών είναι στην Ευρώπη. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εκπλήρωση όλων των σχετικών κριτηρίων, θα είναι καλή για την Ελλάδα, για την Τουρκία και για ολόκληρη την περιοχή μας. Θα είναι καλή για τους λαούς μας.

Οι επαφές των εκπροσώπων σας, των Συλλόγων σας και του Συντονιστικού σας Οργάνου με την Τουρκική Κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών και στην επίλυση των προβλημάτων σας, που έχουν καταγραφεί και από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τα ιδιοκτησιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά σας δικαιώματα.

Πολλά είναι ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. Οι εκκλησίες σας, οι τάφοι των προγόνων σας, τα σχολεία των παιδιών σας, οι περιουσίες σας που είναι εδώ, όλα αυτά που συνιστούν την κοινή μας μνήμη στην Ίμβρο πρέπει να διατηρηθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπως ξαναζωντανεύουν σήμερα με την επίσκεψη τόσων απόδημων Ιμβριωτών στο αγαπημένο τους νησί.

Παναγιώτατε,
Σεβασμιώτατε,
Αγαπητοί φίλοι

Σε αυτούς τους δραστήριους απόδημους Ιμβρίους θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω το θερμότερο χαιρετισμό μου. Οι προσπάθειες που έχετε κάνει και συνεχίζετε να κάνετε είναι άξιες θαυμασμού.

Αγαπητοί φίλοι,

Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους εσάς.

Ήρθα εδώ για να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας.

Ήρθα εδώ για να τιμήσω, όσο μπορώ, εκ μέρους των Ελλήνων, τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το δικό του έργο.

Ήρθα εδώ, πρωτίστως, για να πέμψω, για άλλη μία φορά, ένα μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του λαού της Ελλάδας και του λαού της Τουρκίας.

Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το μέλλον και γι’ αυτό εργαζόμαστε όλοι και θα πρέπει να εργαζόμαστε.

Σας ευχαριστώ

 

ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ